Home TEMA DANA UDARNO! FRANCUSKA SE ZATVARA: ZABRANA IZLASKA IZ DOMOVA- FON DER LAJEN: SVI...

UDARNO! FRANCUSKA SE ZATVARA: ZABRANA IZLASKA IZ DOMOVA- FON DER LAJEN: SVI U EU DOBIĆE VAKCINU U ISTO VREME

992
0
SHARE

Francuska vlada je objavila spisak novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa, među kojima su zabrana izlazaka iz domova osim u najnužnijim slučajevima. Uz to, obavezan je i rad od kuće.

Francuski premijer Žak Kasteks je u četvrtak objavio precizan spisak mera drugog “zaključavanja koje počinje u petak i trajaće do 1. decembra.

Građani će morati da ostanu u svojimomovima i izlaze samo uz valjano opravdanje kao što je nabavka prehrambenih namirnica, privoz dece u školu, nužnog posla koji se ne

može obaviti iz kuće, odlazak kod lekara, pružanje prve pomoći članu porodice i jednosatna fizička aktivnost na udaljenosti ne većoj od jednog kilometra od kuće ili stana.

Svi koji će izlaziti iz kuća moraće da nose dokument kojim to opravdavaju

Škole će, za razliku od mera uvedenih u proleće kada su zatvorene sve obrazovne ustanove, ostati otvorene. Deca od šest godina i starija moraće u razredima da nose maske dok je to do sada bilo obvezno samo za starije od 10 godina.

Zatvaraju se univerziteti, kafići, restorani i prodavnice, uz izuzetak servisa automobila, samoposluga, optičara i apoteka. Otvorene će ostati javne službe kao i verski objekti, ali će proslave poput venčanja ograničene su na manje skupine. Javne sportske aktivnosti bit će obustavljene.

U Francusku neće moći niko izvan Evropske unije osim u posebnim okolnostima, ali će granice između Francuske i drugih zemalja EU-a ostati otvorene. Hoteli mogu ostati otvoreni u manjem kapacitetu za poslovna putovanja.

Francuska je u četvrtak objavila da je u poslednja 24 sata imala 47.637 novozaraženih. U sredu ih je bilo 36.437, a u nedelju rekordnih 52.010.

Fon der Lajen: Sve zemlje EU dobiće vakcinu u isto vreme

Sve zemlje članice EU dobiće vakcinu protiv kovida 19 u isto vreme pod istim uslovima, srazmerno broju stanovnika, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je nakon video konfrencije lidera EU 27 koji su vanredno razgovarali o EU saradnji i odgovoru na drugi talas korona virusa, ocenila da je situacija u Evropi ”vrlo

ozbiljna”, uz porast brojeva inficiranih, hospitalizovanih i smrtnih slučajeva.

”Ako ne regujemo hitno i koherentno zdravstveni sistemi će biti preplavljeni talasom pandemije”, upozorila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije pozvala je sve članice EU da dele tačne i pravovremne informacije o nacionalnim epidemiološkim situacijama sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu zaraze, a sve Evropljane da preuzmu mobilne aplikacije za praćenje kontakata kaoo bi se zaustavilo naglo širenje virusa.

Fon der Lajen je nagalsila važnost masovnog testiranje i poručila da je Komisija izdvojila 220 miliona evra za prekogranični prevoz kovid pacijenata tamo gde se to pokaže kao neophodno.

Ona je najavila novu EU platformu na kojoj će stručni savetnici i naučnici iz zemlja članica i EU institucija iznositi svoja zapažanja i najbolje prakse u borbi protiv korona virusa.

”Razumem da ste svi umorni i zabrinuti, ali sada je vreme za strpljenje i disciplinu. Najvažnije je da se usvoje odbrambene zdravstvene navike kao što su nošenje maski, distanca i izbegavanje gužvi. Samo tako ćemo zajedno pobediti virus”, zaključila je fon der Lajen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here