Home TEMA DANA UDARNO! DR ŠEVARLIĆ PREDVIĐA DOLAZAK VELIKE NEVOLJE..! (VIDEO)

UDARNO! DR ŠEVARLIĆ PREDVIĐA DOLAZAK VELIKE NEVOLJE..! (VIDEO)

925
0
SHARE

Dolazi nam glad i nestašice, koje se veštački izazivaju na globalnom nivou, a seljaci u Srbiji seju samo za svoje i potrebe svojih najbližih, upozorio je Miladin Ševarlić, agrarni ekonomista i nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast.

On je kazao da se na globalnom nivou „vodi prava hajka za kupovinom“.

– Vidite i sami koliko su skočile cene proizvoda na robnim berzama. Sve što imamo da proizvedemo soje, pšenice, kukuruza, možemo da plasiramo istog trenutka, ali mi moramo da vodimo računa da obezbedimo rezerve, do sledeće žetve. A i neke prelazne zalihe u slučaju da rod u 2022. godini podbaci – savetuje on.

Prema Ševarlićevim rečima, „situacija nije nimalo bezazlena“.

– Pojedini lobistički krugovi namerno zaustavljaju brodove sa hranom i energentima. Neverovatno je koliko brodova stoji izvan luka, ne dozvoljava im se da uplove, istovare i nastave dalje plovidbu. Na taj način izaziva se veštačka nestašica svih tih roba – ukazao je sagovornik Helmkasta.

Na pitanje da li građani Srbije već prave zalihe, on je rekao da je to tačno, da se narod sprema za glad, i da ljudi kupuju džakove brašna, „kako bi se obezbedili do iduće žetve“.

A za iduću žetvu rekao je da će biti „mršava“. Upitan da li je tačno da zbog visokih cena goriva, đubriva i semena seljaci odustaju od setve već sada, rekao je da „ne odustaju, ali za sopstvene potrebe“.

– Oni svi vode računa da obezbede sebe i svoje najbliže, ali će to biti „mršava žetva“. Zato što se koristi seme koje ili nije deklarisano ili nije zaprašeno, dakle nije sortno seme, nego seme iz sopstvenih rezervi koje imaju. I drugo, ne koriste mineralna đubriva, jer su skupa. Ali moraju da koriste mehanizaciju i sredstva za gorivo – naveo je Ševarlić.

Kako je rekao, nekad smo imali paritet jedan kilogram „Kan“ đubriva za pola kilograma pšenice, a jedan kilogram azotnih đubriva za 600 grama pšenice.

– Znate koliki su sada pariteti? Za kilogram Kana je dva do dva i po kilograma pšenice, a za azotna đubriva tri i po kilograma pšenice – naglasio je Ševarlić.

– Nama nastupa sada pandemija bede. Oko 400.000 građana Srbije se sada nalazi u zoni gladi – upozorio je on.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(pravda.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here