Home TEMA DANA UDARNO! DO SADA OBOLELO 200 AGENATA: SLUŽBENIK CIA EVAKUISAN IZ SRBIJE, SUMNJA...

UDARNO! DO SADA OBOLELO 200 AGENATA: SLUŽBENIK CIA EVAKUISAN IZ SRBIJE, SUMNJA SE NA NAPAD “USMERENOM ENERGIJOM”!

497
0
SHARE

Centralna obaveštajna agencija (CIA) evakuisala je nedavno jednog obaveštajca iz Srbije koji je pretrpeo ozbiljne povrede koje su identične neurološkom napadu, poznatijem kao “Havana sindrom”, tvrde neimenovani američki zvaničnici.

Incident, koji nije prethodno prijavljen, samo je jedan u nizu napada za koje američki zvaničnici kažu da dobijaju na učestalosti, piše Vol strit džornal (WSJ).

Američke diplomate i špijuni sve su više izloženi napadima “nepoznatih napadača” uz pomoć tehnologije koja, kako pretpostavljaju zvaničnici i naučnici, koristi neku vrstu “usmerene energije”.

Poslednji u nizu napada, pre Srbije, odigrali su se u Indiji i Vijetnamu, tvrde zvaničnici Stejt Depatmenta.

“U poslednjih 60 do 90 dana bilo je više napada koji su nam prijavljeni, kako na tlu Sjedinjenih Država tako i u inostranstvu”, rekao je doktor Džejms Đordano, profesor neurologije na Univerzitetu Džordžtaun, koji savetuje Vladu SAD-a povodom neuroloških napada.

“Prijave u vezi napada su validne a rezultat napada su verifikovane zdravstvene indicije”, kaže on.

Napadi, čije posledice mogu biti vrtoglavica, gubitak pamćenja ali i drugi zdravstveni problemi, izazvali su frustraciju kod američke Vlade zbog opadanja morala službenika na terenu, a posebno kod Stejt Departmenta i CIA, čiji su uposlenici pogođeni napadima.

Neki od karijernih diplomata ali i špijuna, nevoljno pristaju da preuzmu dužnost van Sjedinjenih Država, navodi izvor WSJ-a.

“Upalila su se crvena svetla (za opasnost). Ovo je kriza kada su u pitanju službenici Sjedinjenih Država,” rekao je Mark Polimeropoulos, veteran CIA koji se penzionisao 2019. upravo zbog “Havana sindroma” koji je dobio 2017. godine nakon posete Moskvi.

Aministracija Predsednika Bajdena stavila je na vrh liste prioriteta potragu za izvorom napada, navodi izvor WSJ.

Portparoli Stejt Departmenta i CIA izjavili su da su slučajevi zabrinjavajući. Međutim, odbili su da komentarišu slučaj u Srbiji i ostale napade.

“Svaku od prijava napada tretiramo ekstremno ozbiljno i staramo se da službenici koji su napadnuti dobiju svu neophodnu negu i podršku,” rekao je portparol Stejt Departmenta.

Portparol CIA izjavio je da agencija čini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svoje osoblje.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je da je organizacija na čijem je čelu utrostručila medicinsko osoblje koje pruža negu pogođenim agentima i službenicima.

On je letos postavio veterana CIA, koji je radio na pronalaženju Osame Bin Ladena, na čelo radne grupe koja traži uzrok incidenata.

Da su u pitanju ozbiljni napadi koji zadaju probleme CIA govori i podatak da je ova

obaveštajna agencija morala nedavno da povuče šefa odseka iz Beča gde se odigrao veliki broj napada.

Da napadima nisu izloženi samo niži službenici CIA i Stejt Departmenta govori i podatak da je tokom puta Bernsa u Indiji jedan od njegovih bližih saradnika zatražio medicinsku pomoć zbog simptoma koji su nalik “Havana sindromu”.

Čak je i potpredsednica SAD Kamala Haris privremeno odložila put u Vijetnam nakon što je njen kabinet obavestio Stejt Department o “potencijalnim incidentnim zdravstenim anomalijama”, što je formalni naziv američke vlasti kada je “Havana Sindrom” u pitanju.

Neobjašnjive zdravstvene probleme, poznate kao “Havana sindrom”, prvi put su iskusili službenici Stejt Departmenta i CIA na Kubi, krajem 2016. godine.

Simptomi uključuju vrtoglavicu, zamor, glavobolju, anksioznost, kognitivnu disfunkciju i gubitak pamćenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here