Home TEMA DANA UDARNO! BLIZU JE POČETAK: ODBAČENI RUSKI ZAHTEVI- TRI ZEMLJE ŠALJU ORUŽJE

UDARNO! BLIZU JE POČETAK: ODBAČENI RUSKI ZAHTEVI- TRI ZEMLJE ŠALJU ORUŽJE

665
0
SHARE

NATO je odbacio ruske zahteve da povuče svoje snage iz Rumunije i Bugarske, javlja Rojters.

“NATO se neće odreći mogućnosti da zaštiti i brani svoje članice, pa će imati prisustvo i u državama na istoku granica NATO”, izjavila je portparolka NATO Jana Lungesku.

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije od NATO da se Alijansa neće širiti na istok i da će se vratiti granicama iz 1997. godine.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bezbednosne garancije koja Moskva traži od Zapada uključuju povlačenje NATO snaga iz Rumunije i Bugarske.

Članice NATO-a Estonija, Litvanja i Letonija poslaće Ukrajini protivoklopne i protivvazdušne rakete američke proizvodnje.
To su večeras najavili njihovi ministri odbrane u saopštenju. Takođe, NATO je odbacio ruske zahteve za poclačenjem snaga iz Rumunije i Bugarske

Česka ministarka odbrane Jana Černočova predložiće vladi sledeće sedmice slanje pošiljke tenkovske municije u vreme dok se strahuje od napada Rusije.

“To bi bila donacija, rešavamo proceduru kako bi se to moglo obaviti što je pre moguće. Jasno poručujemo Ukrajini da smo uz nju”, rekla je ona nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova Janom Lipavskijem oko tog pitanja.

Černočova je rekla da će daljni detalji o pošiljci biti objavljeni nakon što vlada razmotri taj predlog sledeće srede.

Lipavsky je rekao da je Češka spremna za “najgori scenario” u situaciji uzrokovanoj ruskom “taktikom ucene koja preti invazijom na Ukrajinu”.

“Estonija, Litvanija i Letonija i njihovi saveznici zajedno brzo rade na predaji sigurnosne pomoći Ukrajini”, stoji u saopštenju.

Estonija će poslati protivoklopne rakete Javelin, a Litvanija i Letonija protivvazdušne rakete Stinger.

Američki Stejt Department dopustio im je da pošalju američke rakete i drugo oružje Ukrajini, rekla su u sredu tri izvora upoznata s odlukom, dok je američki predsednik Džo Bajden predvideo da će Rusija krenuti na Ukrajinu.

Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim.

Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla preduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtevi, među kojima i obećanje da se Ukrajina nikada neće moći da se pridruži NATO-u.

(index.hr,b92)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here