Home TEMA DANA UDARNO! AMERIČKI OBAVEŠTAJNI IZVORI: RUSIJA PREŠLA LINIJU S KOJE VIŠE NEMA POVRATKA

UDARNO! AMERIČKI OBAVEŠTAJNI IZVORI: RUSIJA PREŠLA LINIJU S KOJE VIŠE NEMA POVRATKA

650
0
SHARE

Oči celog sveta juče su bile na Ženevi, gde je održan sastanak američkih i ruskih šefova diplomatije Entonija Blinkena i Sergeja Lavrova.

Iz Ukrajine stižu dramatične vesti o novom mogućem ratu u Evropi.

I dok se vode pregovori, u Moskvi ruski parlament Duma počinje razmatranje predloga, koji je podnela Komunistička partija, da Rusija prizna nezavisnost odmetnutih ukrajinskih paradržavnih tvorevina Donjeck i Lugansk.

Paralelno s tim, stiži i novi izveštaji američkih obaveštajaca, iz kojih proizlazi da je Rusija praktično spremna za napad i da bi dva grada mogla biti u centru pažnje moguće akcije.

Američki obaveštajni izvori navode da je Rusija prešla liniju s koje praktički više nema povratka.

Uplitanje u Ukrajinu gotovo je neizbežno.

Ruski specijalci u Donjecku?

Obaveštajni izvori navode da se u Ukrajini, odnosno na području separatističkih fantomskih tvorevina nalaze ruski specijalci koji pripremaju provokaciju pod “tuđom zastavom” koja bi poslužila kao izgovor za rusku intervenciju, ali i da s druge strane, u samom Kijevu, pripremaju, uz pomoć proruskih snaga i svojih “spavača”, nasilnu smenu vlasti, odnosno prorusku vladu koja bi promenila sadašnju ukrajinsku politiku.

Prema nekim analitičarima, Moskva bi se zadovoljila “okupacijom” ili “povratkom” većeg dela pod kapu Moskve.

Prioritet je, tvrde neki ruski i ukrajinski analitičari (to otvoreno govori prorežimski ultranacionalistički političar Vladimir Žirinovski), u prvom redu Kijev, iz razloga što je tamo u ranom srednjem veku osnovana prva istočnoslovenska država i sprovedeno njihovo pokrštavanje, na čemu Rusija gradi svoj državnopravni kontinuitet, ali i luka Odesa, čime bi zavladali celom crnomorskom obalom i napravili “spoj” sa sada “izdvojenom” proruskom paradržavnom tvorevinom u Moldaviji – Pridnjestrovljem.

Zapadna Ukrajina oko Lavova nešto je što bi Rusija mogla da toleriše kao zasebnu ukrajinsku državu, prenosi “Jutarnji list”.

Kijev je zaprepašćen

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da predviđa da će Rusija “upasti” u Ukrajinu, ali je priznao da postoji nejedinstvo unutar NATO-a oko toga kako da odgovori ako dođe do “manjeg ruskog upada”.

Ova Bajdenova primedba je izazvala negodovanje i šok u Kijevu, gde su se zvaničnici sastali sa najvišim diplomatom iz američke administracije, dok se ruske trupe gomilaju uz ukrajinsku granicu.

Ova izjava je zaprepastila ukrajinske zvaničnike koji su velike nade polagali u zaštitu koju može da im pruži SAD i NATO.

Jedan od njih je za CNN rekao da je “šokiran što je Bajden napravio razliku između upada i invazije”, i sugerisao je da manji upad ne bi pokrenuo sankcije.

“Ovo daje zeleno svetlo Putinu da uđe u Ukrajinu kako želi”, dodao je zvaničnik, tvrdeći da nikada ranije nije čuo ovakvu nijansu u govoru američke administracije.

“Kijev je zaprepašćen”, rekao je on, misleći na ukrajinsku vladu.

Sjedinjene Američke Države su dale zeleno svetlo baltičkim zemljama da požure sa dostavljanjem oružja proizvedenim u SAD Ukrajini, a Litvanija je u četvrtak rekla da se nada da će ovaj potez odvratiti “agresora” Rusiju, prenosi Moskou tajms.

Zvaničnik Stejt departmenta u Berlinu, rekao je da Vašington “ubrzava ovlašćene transfere opreme američkog porekla od drugih savenika”.

“Evropski saveznici imaju ono što im je potrebno da napreduju u pogledu dodatne bezbednosne pomoći Ukrajini u narednim danima i nedeljama”, rekao je zvaničnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here