Home TEMA DANA UDARNA VEST! AMERIČKI MEDIJI TVRDE: VODEĆI RUSKI RAKETNI SISTEMI STIŽU U SRBIJU!

UDARNA VEST! AMERIČKI MEDIJI TVRDE: VODEĆI RUSKI RAKETNI SISTEMI STIŽU U SRBIJU!

777
0
SHARE

Prvi ruski sistem S-550 ušao je u upotrebu, prema izveštaju ruskih državnih medija.

„Sistem PVO S-550 je uspešno završio državna ispitivanja. Prva brigada S-550 stupila je na borbenu dužnost“, rekao je izvor blizak ruskom Ministarstvu odbrane agenciji TASS. Izvor je to oružje opisao kao „apsolutno nov i neprevaziđen mobilni sistem strateške

protivraketne odbrane“, dodajući da je sposoban da „pogodi svemirske letelice, vozila za vraćanje balističkih projektila i hipersonične ciljeve na visinama od desetina hiljada kilometara“. Izvor je precizirao gde je bio stacioniran dotični puk S-550. TASS je naveo da nije u mogućnosti da potvrdi informacije svog izvora.

Čini se da vest predstavlja veliko odstupanje od prethodnih projekcija, a raniji članak TASS-a izveštava da se predviđa da će sistem biti isporučen do 2025. kao deo ruskog ciklusa naoružanja 2027. godine.

Ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je postojanje S-550 na konferenciji Ministarstva odbrane 9. novembra. „Šef države je poseban akcenat stavio na važnost unapređenja

razvoja domaćih vazdušno-raketnih odbrambenih sistema i snabdevanja S-550. 350, S-500 i S-550 Oružanim snagama“, rekao je Šojgu.

S-550 je varijanta dugo očekivanog ruskog sistema protivraketne odbrane nove generacije S-500 „Trijumfator-M“. Dok je S-500 prvenstveno zamišljen kao sredstvo protiv naprednih krstarećih raketa, bespilotnih letelica (UAV) i stelt aviona poput predstojećeg teškog bombardera B-21 Raider i F-22 Raptor, S-550 je navodno specijalizovan za borbu protiv interkontinentalne balističke rakete (ICBM) i svemirske pretnje.

U oktobru je objavljeno da je prvi puk S-500 stupio u službu u Podmoskovlju. Kremlj nije javno potvrdio specifikacije sistema ili bilo kakve planove u vezi sa njegovom budućom implementacijom.

Sergej Čemezov, generalni direktor ruskog odbrambeno-industrijskog giganta Rostek, rekao je novinarima da se S-550 može pohvaliti proširenim dometom otkrivanja ciljeva i raketa; ostaje nejasno da li je Čemezov mislio na poboljšanje performansi S-550 u odnosu na S-500 ili stariji S-400 „Trijumf“. Ruski vojni izvori anonimno su prošlog meseca razjasnili da S-550 nema nameru da se direktno takmiči sa S-500.

„Sistem S-550 neće zameniti [S-500], jer nije napredniji od svog prethodnika. U stvari, to je malo lakša verzija. Borbeni ciljevi novog sistema će se razlikovati od ciljeva [S-500] Prometeja“, rekao je izvor za ruske medije. Umesto toga, i S-500 i S-550 imaju za cilj da ojačaju rusku ešaloniranu mrežu protivvazdušno-raketne odbrane protiv najnovijih i najsofisticiranijih pretnji.

Izveštaji o uvođenju S-550 dolaze usred zabrinutosti da Moskva razmatra planove za širenje svojih vodećih raketnih sistema na zemlje saveznice, verovatno uključujući Belorusiju i Srbiju, kao mera odmazde ako predstojeći diplomatski pregovori sa Vašingtonom i NATO-om, zakazani za početak januara, ne budu ne daju sveobuhvatne bezbednosne garancije koje Kremlj traži.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here