Home TEMA DANA U SENCI RATA U UKRAJINI PRIMIČE SE KATASTROFA O KOJOJ VIŠE NE...

U SENCI RATA U UKRAJINI PRIMIČE SE KATASTROFA O KOJOJ VIŠE NE MOŽE DA SE ĆUTI!

813
0
SHARE

Cene đubriva dramatično rastu, što bi moglo negativno da utiče na sposobnost američkih farmera da uzgajaju dovoljno useva. Problem je u tome što je poljoprivredno zemljište bez đubriva znatno manje produktivno. Bez đubriva, prinosi kukuruza i pšenice u Sjedinjenim Državama bi opali za više od 40%.

Cene hrane već rastu u nebo, a svet strahuje od nestašica hrane i đubriva izazvanih ruskom vojnom operacijom u Ukrajini i sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi kao odgovor. Ukrajina je veliki proizvođač pšenice, ali će rat verovatno obezbediti lošu prolećnu sadnju i žetvu, kao i izvoz jer će čuvati zalihe za sebe.

S druge strane, Rusija je veliki proizvođač veštačkog đubriva, zapravo najveći na svetu. Druga na listi je Kina, nacija koja je povezana sa Rusijom i koja je posebno neprijateljska prema Sjedinjenim Državama i Zapadu. Kanada je treća, daleko ispod njih. To zabrinjava ljude, ocenjuje Njujork post.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Severnoamerički indeks đubriva, koji je već visok, skočio je prošlog petka za 16%. Urea, glavni sastojak đubriva, porasla je za 22%. Potaša, mineralno jedinjenje koje sadrži kalijum, jedan od tri ključna hranljiva sastojka potrebna za đubrenje osnovnih useva poput pirinča, pšenice, šećera ili soje i čiji je Rusija najveći proizvođač), skočiola je za 34% u Brazilu, vodećem svetskom uvozniku đubriva. Cena standardnog „startnog đubriva“ porasla je za 49% u odnosu na pre godinu dana i verovatno će biti mnogo veća.

Blumbergov analitičar Aleksis Maksvel to naziva „katastrofom koja se sporo odvija“.

Cene đubriva dramatično rastu, što bi moglo negativno da utiče na sposobnost američkih farmera da uzgajaju dovoljno useva. Problem je u tome što je poljoprivredno zemljište bez đubriva znatno manje produktivno. Bez đubriva, prinosi kukuruza i pšenice u

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Sjedinjenim Državama bi opali za više od 40%. Ali pošto cene obećavaju da će ići mnogo više, farmeri će morati ili da štede na đubrivu ili će znatno povećati cene sopstvenih proizvoda.

Zatim, tu je i skok cena benzina i dizela, koji su neophodni za današnju mehanizovanu poljoprivredu i za dostavljanje hrane do potrošača. Dodajte ovo povećanje troškova i

smanjenje proizvodnje nestašicama koje će verovatno nastupiti zbog rata u Ukrajini, i suočićemo se da zaista dramatičnim povećanjima cena hrane. Na Zapadu će to značiti nelagodu. Na drugim mestima to će značiti glad.

Neki ljudi žele da obrađuju više zemlje. Škotski farmeri i planeri zatražili su od vlade da

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

dozvoli da se poljoprivredno zemljište programirano za „ponovno korišćenje“ vrati u proizvodnju kao odgovor na očekivanu nestašicu hrane.

Primer Šri Lanke upozorava. Zeleni eksperiment u napuštanju tamošnjeg veštačkog đubriva – koji je podsticala Rokfelerova fondacija – bio je „brutalna i brza“ ekonomska i humanitarna katastrofa, izveštava Forin Polisi.

„Nasuprot tvrdnjama da organske metode mogu proizvesti uporedive prinose sa konvencionalnom poljoprivredom, domaća proizvodnja pirinča pala je za 20 odsto u samo prvih šest meseci. Šri Lanka, koja je dugo bila samodovoljna u proizvodnji pirinča, bila je prinuđena da uveze pirinač u vrednosti od 450 miliona dolara, iako su domaće cene ovog osnovnog proizvoda nacionalne ishrane porasle za oko 50 odsto. Zabrana je takođe uništila nacionalni usev čaja, njegov primarni izvoz i izvor deviza.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here