Home TEMA DANA TREĆI SVETSKI RAT U TOKU, „BARBAROSA 2“ RAZRAĐENA: Finski politikolog objasnio šta...

TREĆI SVETSKI RAT U TOKU, „BARBAROSA 2“ RAZRAĐENA: Finski politikolog objasnio šta je cilj Zapada prema Rusiji

573
0
SHARE

SAD i Velika Britanija žele da izazovu vojni sukob Rusije i Finske, rekao je finski politikolog Johan Bekman u intervjuu za URA.RU. Prema njegovim rečima, zemlja ne želi u NATO, ali vlasti ignorišu mišljenje stanovništva zbog pritiska SAD.

Postoji mišljenje da je NATO izazvao sukob u Ukrajini i nastavlja da eskalira problem. Zar nemate strah da se isto može desiti i Finskoj?

– Da, to je velika i verovatna pretnja. Mogu, na primer, da obore švedski ili finski civilni avion, kao što je to bio slučaj u Donbasu pre osam godina sa Boingom. Mogu da potope brod uz pomoć Britanaca. Šok od takve katastrofe bio bi ogroman, pojačao bi već postojeću ratnu psihozu. Na taj način Britanci će moći odmah da pošalju trupe ili u Finsku, ili u Švedsku, ili na Olandska ostrva. Možda Britanci žele da kombinuju ove planove – obore avion i zauzmu ostrva. Situacija je veoma opasna.

Finska je zvanično podnela zahtev za članstvo u NATO. Očekujete li da će se to desiti već na samitu alijanse u junu, kako predviđaju evropski političari?

Finska je upravo podnela prijavu. Parlament je glasao za to. Ali to je samo prvi korak. Turska je blokirala sve pregovore.

Oni mogu potrajati mesecima ili godinama. Velika je verovatnoća da Finska nikada neće ući u NATO.

Bukvalno nekoliko dana pre zvaničnog podnošenja prijave Finske za članstvo u NATO-u, predsednik Sauli Niiniste telefonirao je Putinu. Da je ovaj razgovor vođen ranije, da li bi to promenilo odluku finskih vlasti?

– Čudno izgleda ovaj telefonski razgovor, koji je vođen na inicijativu predsednika Finske. Naš predsednik je navodno hteo da obavesti Putina. Odnos našeg predsednika prema Rusu bio je prilično grub, čak i podrugljiv. Generalno, veoma čudna situacija: prvo je finski predsednik zabio nož u leđa finskom narodu – odbio je referendum o ulasku u NATO, zatim je zabio nož u leđa Putinu, sa kojim je prethodno sarađivao. Samo je odlučio da sve precrta.

I zašto? Uostalom, Finska je dugo bila neutralna. Odnosi sa Rusijom su bili i ostali su veoma prijateljski.

– Ovo je pritisak iz Sjedinjenih Država. Ovo je deo velike utakmice protiv Rusije. Kako navodi američka štampa, oni na ovaj način žele da kazne Putina, izvrše pritisak na Rusiju. Fince niko nije pitao. Naš predsednik je zabranio organizovanje referenduma. Nemamo reč, ne možemo da reagujemo na situaciju. Ovu odluku doneli su naš predsednik i Vlada. Inače, oni su donedavno bili kategorički protiv NATO-a. 150 poslanika ušlo je u parlament samo zbog činjenice da su bili protiv NATO-a . I sada je ođednom 188 poslanika u parlamentu glasalo za ulazak u NATO. Ovo je čista izdaja.

Ali oni razumeju da Rusiju i Finsku povezuje 1.200 kilometara zajedničke granice. Kako će to uticati na odnose među državama?

– Istorija će pokazati. Ali verujem da Finsku čeka američka i britanska okupacija.

Zašto?

– Zato što se radi sve da se stvori teška situacija za Rusiju. Verujem da postoji plan u punom obimu „Barbarosa-2“ da se Rusija uništi, kako je Hitler hteo. Ono što se dešava mora se oceniti u ovom kontekstu, pošto je cilj NATO-a raspad Rusije. Finska i Švedska su deo manevra Trećeg svetskog rata.

Smatrate li to neizbežnim?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here