Home TEMA DANA TIHI UVOD U VANREDNO STANJE?! ZAOŠTRAVAJU SE MERE- ZATVARAJU SE ŠKOLE I...

TIHI UVOD U VANREDNO STANJE?! ZAOŠTRAVAJU SE MERE- ZATVARAJU SE ŠKOLE I FAKULTETI, KAFIĆI I RESTORANI..

1256
0
SHARE

Treći talas korone uveliko je u toku i ako se ne budemo urazumili i poštovali protivepidemijske mere, za dve nedelje imaćemo više od 500 obolelih dnevno, a kad pređemo taj broj, moguće je da ćemo odlučiti da više ne bude nastave u školama i na fakultetima, već će nastava biti isključivo onlajn, od kuće.

Prethodnih dana smo se opasno približavali brojki od 200 obolelih za dan.

– Ova nedelja biće veliki test, uverićemo se da li je i onaj deo naroda koji ne poštuje baš mnogo mere shvatio da je ozbiljno i da li svi naši apeli imaju nekog uspeha ili smo osuđeni na potpuni neuspeh. Za mene je prijatno iznenađenje što se u Nišu prethodna dva-tri dana, kao i u nekim drugim gradovima, ugostitelji pridržavaju radnog vremena do 23 sata.

Ako i u Beogradu bude krenulo kako valja, onda nećemo preći 100-150 novih pozitivnih dnevno. Međutim, ukoliko u Beogradu ne bude shvaćeno koliko je situacija ozbiljna, kao i u Novom Pazaru, koji je ukinuo pa ponovo vratio vanrednu situaciju pod pritiskom s vrha, imaćemo najmanje 300-400 novih slučajeva dnevno vrlo brzo.

A šta će biti sa školama i fakultetima?

– Škole i fakulteti se zasad drže. Ali ako pređemo 500 zaraženih za dan, što je realno očekivati da će se desiti u naredne dve nedelje, ako se narod ne uozbilji, nastava više neće biti u školama i na fakultetima, već isključivo onlajn.

Pa koja nam je strategija da ne dođemo do 500 slučajeva?

– Jedini izlaz je da napravimo dobar uvid u svaku lokalnu zajednicu. Ne možemo u celoj državi ići s još jačim pooštravanjem mera ako se razbuktavanje dešava u najveći

gradovima i nekim sredinama koje neće da shvate koliko je situacija ozbiljna.

Koje su to mere?

– Zatvaranje ugostiteljskih objekata i smanjivanje okupljanja sa 30 osoba na pet. Oni gradovi i varoši koji se trude ne treba da budu kažnjavani. Geografskom distribucijom broja pozitivnih videće se gde je žarište, pa ako bude trebalo, i pojedini delovi grada biće zatvoreni ili deo grada neće u potpunosti funkcionisati. Ne treba uvoditi policijski čas, već potpuno zatvoriti kafiće, restorane, a prodavnice, snabdevanje hranom, pumpe i apoteke treba ostaviti da rade. Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije, ni kulturne ni muzičke. Zašto bismo u Pirotu išta zatvarali kad taj grad za tri meseca ima ukupno osam slučajeva. Ne moraju svi da plaćaju ceh zbog neodgovornog ponašanja nekih.

Znači li to da ćemo ubrzano puniti bolnice?

– Dobra stvar ovog trenutka je što je, i pred povećanja broja pozitivnih, hospitalizacija još na niskom nivou. A to znači da su pozitivni s blagim simptomima ili čak i asimptomatski slučajevi. I tu situaciju treba iskoristiti da se zdravstveni sistem pripremi i da sve mere idu ka tome da smanjimo rizike u prenošenju virusa s mladih na stariju populaciju. Ogromna većina noovozaraženih je starosti između 20 i 40 godina. Pažnja je zato na studentima, srednjoškolcima, mladima. Ali moramo da gledamo i na velike kolektive.

Pa kako da sprečimo to prenošenje?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here