Home TEMA DANA SVET U STRAHU OD NOVE EPIDEMIJE- Dolazi iz Katara: STOPA SMRTNOSTI DALEKO...

SVET U STRAHU OD NOVE EPIDEMIJE- Dolazi iz Katara: STOPA SMRTNOSTI DALEKO VEĆA OD KORONE

671
0
SHARE

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije upozorila je sve koji se vraćaju iz Katar, u kom se trenutno održava Svetsko prvenstvo u fudbalu, da prate da li imaju simptome „kamiljeg gripa“, potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije, čiji simptomi uključuju povišenu telesnu temperaturu, kašalj i povraćanje.

Infekcija bi mogla da bude pogubna po zaražene, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od nje premine svaka treća zaražena osoba.

Bliskoistočni akutni respiratorni sindrom (MERS) može da se dobije prilikom bilskog kontakta sa kamilama, saopštili su britanski zdravstveni zvaničnici.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije upozorila je lekare da budu na oprezu kada su u pitanju navijači koji se vraćaju sa Svetskog prvenstva, a pokazuju znake bolesti, piše Times, prenosi „Dejli mejl“.

„Rizik od zaražavanja naših državljana je veoma mali, ali može da se poveća kod onih koji su izloženi određenim faktorima rizika u tim regionima, kao što su kamile“, navodi se u uputstvu Agencije.

 MERS se može dobiti prilikom bliskog kontakta sa kamilama ili konzumiranjem proizvoda od kamila, npr. nepasterizovanog kamiljeg mleka.

Drugi faktori rizika jesu blizak kontakt sa infriciranom osobom. Mnogi navijači koji su bili na Svetskom prvenstvu navodno su uživali jašući kamile u Kataru.

U Velikoj Britaniji je do danas prijavljeno pet slučajeva MERS-a, a poslednja poznata pojava registrovana je u avgustu 2018. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here