Home TEMA DANA Sukob sve žešći- rat se širi: Rusija napada alternativne izvore gasa za...

Sukob sve žešći- rat se širi: Rusija napada alternativne izvore gasa za EU!

370
0
SHARE

U slučaju smanjenja isporuka ruskog gasa evropskim zemljama, Moskva će pokušati da preuzme kontrolu nad alternativnim izvorima gasa za EU, napisao je kolumnista Abdel Hakim al Ruvejda u članku za agenciju NoonPost.

Do ovog zaključka publicista je došao nakon što je Moskva izrazila interesovanje za ulaganje u izgradnju najdužeg podvodnog gasovoda na svetu Nigerija-Maroko.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat je deo evropskih planova za smanjenje zavisnosti od plavog goriva iz Rusije kroz snabdevanje iz Egipta, Izraela, Senegala, Angole i Nigerije.

„Pored toga što minimiziraju štetu od uvođenja antiruskih sankcija, Rusi žele da zadrže status „kraljeva gasa“. Tako će Rusija ili ostati glavni snabdevač Evropom energetskim resursima, ili će preuzeti kontrolu nad bilo kojim projektom koji smatra alternativom ruskom gasu“, rekao je Abdel Hakim ar – Ruvejda.

Kako je primetio analitičar, na ovaj način ruska strana takođe planira da iskoristi svoje kolosalno iskustvo u izgradnji podvodnih cevovoda i proširi svoj uticaj u Africi.

„Zapad će pokušati da spreči Rusiju da sklopi dogovor sa Nigerijom i Marokom o izgradnji gasovoda“, sugerisao je autor materijala.

Maroko i Nigerija su u decembru 2016. potpisali sporazum o izgradnji gasovoda, čija je dužina procenjena na 5.660 kilometara.

Ranije je nigerijski ministar za naftne resurse Timpire Silva rekao da Rusija izražava interesovanje za ulaganje u izgradnju gasovoda koji bi trebalo da poveže njegovu državu i severnoafričku zemlju sa Evropom.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here