Home TEMA DANA SUČELJAVANJE KINE I SAD U JUŽNOM KINESKOM MORU- DA LI KINA PLANIRA...

SUČELJAVANJE KINE I SAD U JUŽNOM KINESKOM MORU- DA LI KINA PLANIRA INVAZIJU?

442
0
SHARE

Sučeljavanje Kine i SAD u Južnom kineskom moru preti da preraste u novi Hladni rat, piše bečki „Standard“. Povlačenje američke vojske iz Avganistana, potpisivanje pakta AUKUS, sve to jasno pokazuje da se SAD okreću prema Aziji, ali ti koraci još nisu uticali na planove Pekinga, piše autorka „Standarda“ Ana Zavertal, inače stručnjak sa Instituta za Evropu i Aziju Univerziteta Hajdelberg u Nemačkoj.

„Još u junu predsednik SAD Džo Bajden i predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavili su formiranje Saveta za trgovinu i tehnologije.

Tada su odnosi Brisela i Vašingtona bili dobri, ali su potom SAD, Australija i Velika Britanija zaključile pakt AUKUS i sve se okrenulo naglavačke“, piše Zavertalova.

Kao rezultat tog dogovora propao je dogovor Australije i Francuske o kupovini podmornica, vredan više milijardi evra. To nije iznerviralo samo Pariz, već i Brisel, kontroverzni pakt izazvao je zabrinutost i u Rusiji, koja je zahtevala dodatne informacije, piše „Standard“.

Kako dodaje autorka, u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju naveli su da će kontrola nad atomskim podmornicama, koje Australija treba da dobije od SAD, biti veoma kompleksna, jer Australija nije nuklearna sila.

Kina je već nazvala pakt „prikrivenom pretnjom miru u regionu“.

„Ipak, za SAD je AUKUS veoma važan. Kina se odavno naoružava u rejonu Indijskog i

Tihog okeana, dok Amerika za tim zaostaje. Vašington je zabrinut zbog interesa Pekinga u Južnom kineskom moru, gde se sprema novi Hladni rat, kao i zbog tajvanskog pitanja“, piše autorka „Standarda“ i dodaje da Kina smatra ostrvo svojom provincijom i da su samo u 2020. godini kineski borbeni avioni 380 puta ušli u vazdušni prostor Tajvana.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Stručnjaci strahuju da Kina planira invaziju u narednim godinama. Istovremeno, AUKUS nije mnogo uticao na namere Pekinga. Stručnjaci su ubeđeni da se Kina u tome može zadržati samo ako shvati da će invaziju pratiti oštra reakcija, prekid diplomatskih i ekonomskih odnosa, a ne nekoliko rezolucija UN“, piše bečki list.

Plan Rusije sa nosačima raketa PAK DA doveo je Sjedinjene Države u nezgodan položaj

AUKUS je samo prvi od mnogih američkih poteza kojim žele da zadrže Kinu, navodi „Standard“.

„To pokazuje da su zemlje potpisnice spremne da plate ekonomsku cenu kako bi zaštitile svoje vrednosti i strateške interese. Pri tome, zemlje južne Azije nalaze se u veoma složenom položaju. Zbog kopnenih i morskih granica sa Kinom, primorani su da se slažu sa ambicioznom svetskom silom i ne mogu je izazivati. S tim u vezi, američke diplomate naglašavaju da AUKUS ni na koji način ne dovodi u pitanje postojanje Asocijacije država jugoistočne Azije“, podvlači autorka „Standarda“.

Bečki list navodi da ipak SAD jasno stavljaju do znanja da je njihov „zaokret prema Aziji“ ozbiljna inicijativa.

„Bajden je to pokazao povlačenjem trupa iz Avganistana. Nije isključeno da će Amerikanci

početi da sklapaju saveze sa „netradicionalnim partnerima“ u regionu, odnosno Vijetnamom i Singapurom. Veliko pitanje je sledeće: „Hoće li Bajden proširiti saradnju sa zemljama koje nisu potpisale zajednički odbrambeni pakt sa SAD?“.

U svakom slučaju, Evropa je prestala da bude „centar moći“ i sada budućnost pripada Aziji, naglašavaju stručnjaci“, zaključuje bečki „Standard“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here