Home TEMA DANA STUPIO NA SNAGU ZAKON O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI- PREDVIĐENO ODUZIMANJE DECE I VELIKE...

STUPIO NA SNAGU ZAKON O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI- PREDVIĐENO ODUZIMANJE DECE I VELIKE KAZNE ZA ODRASLE! OVE GRUPE ĆE BITI PRVE U REDU..

1335
0
SHARE

Uvedena obavezna imunizacija svih osoba kao i odraslih koje su u posebnom riziku za niz različitih bolesti.

Novi “Pravilnik o obaveznoj vakcinaciji” donet je 4. maja koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja i potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Svako ko ne bude poštovao odredbe ovog Pravilnika, biće kažnjen sa 50.000 do 150.000 dinara.

Obavezna imunizacija lica određenog uzrasta sprovodiće se protiv zaraznih bolesti: tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečije paralize, velikog kašlja, malih boginja, zauški, hepatitisa B, oboljenja izazvanih Hemofilusom influence tip b i oboljenja izazvanih Streptokokom pneumonije, predviđeno je novim Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Osim obavezne vakcinacije dece i zdravstvenih radnika, Pravilnikom se uvodi obavezna imunizacija i svih osoba koje su u posebnom riziku za niz različitih bolesti.

*Aktivna imunizacija podrazumeva nastanak sopstvenog imunskog odgovora osetljivog domaćina nakon izlaganja specifičnom antigenu prirodnim ili veštačkim
putem. Sprovodi se vakcinacijom, odnosno revakcinacijom.

*Pasivna imunizacija podrazumeva unošenje gotovih antitela prirodnim ili veštačkim putem ili imune serume – frakcije krvi koja sadrži antitela protiv određenih prouzrokovača ili nekih vrsta toksina.

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica izloženih određenim zaraznim bolestima su: besnilo, tetanus, hepatitis B, hepatitis A i trbušni tifus.

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica u posebnom riziku su hepatitis B, grip, meningokokna bolest, oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b, varičela i infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

Ako SZO proglasi pandemijsku pojavu gripa (novi podtip ili nova rekombinantna varijanta virusa influence), donosi se posebno stručno-metodološko uputstvo za imunizaciju protiv pandemijskog gripa.

Prilikom upisa dece u školu među obaveznim papirima sada će biti i vakcinacioni karton, tako da ako ste kojim slučajem odbili da vakcinišete svoje dete, od upisa u školu nema ništa.

A onda tu nastaju drugi problemi, jer je osnovna škola obavezna, tu na scenu stupaju centri za socijalni rad, jer će škole imati obavezu da kada vas odbiju, obaveste centar za socijalni rad , da niste izvršili vakcinaciju svog deteta i da ono zbog vaše nemarnosti ne može da pohađa obaveznu školsku nastavu.

Kada vas Centar za socijalni rad pozove, narediće vam da odmah i bez odlaganja vakcinišete svoju decu. Ukoliko se oglušite o tu naredbu, mogu vas proglasiti za nesavesne roditelje , koji ne brinu o svojoj deci i oduzeti vam decu, a onda će ih centar za socijalni rad, kao organ starateljstva vakcinisati i dati u hraniteljsku porodicu.

Škole će takođe biti u obavezi da podnesu i prijavu sudiji za prekršaje, koji će vam izreći novčanu kaznu do 50.000 dinara, zbog nepoštovanja mere obavezne vakcinacije. Sudija će vam takođe kao i centar za socijalni rad dati rok da vakcinišete svoju decu, pa ukoliko to ne učinite u datom roku slediće nove, još veće novčane kazne.

Inače Ministar prosvete Mladen Šerčević je pozdravio odluku Vlade Srbije da uvede strožije mere prema svima koji se protive vakcinaciji, on se javno zalaže da se svi koji odbiju vakcinaciju najstrožije kazne i izopšte iz društva.

Sem u školama, kontrola vakcinacije će se vršiti i u vrtićima, a planiraju se i druge mere, kao što su nemogučnost izlaska iz zemlje, nemogućnost registracije vozila, nemogućnost zapošljavanja ako niste vakcinisani i druge oštre mere koje će sve građane bukvalno primorati da moraju da se vakcinišu.

Program obavezne i preporučene imunizacije stanovništa protiv određenih zaraznih bolesti

Program se donosi za period od tri godine i obuhvata:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here