Home TEMA DANA ŠTA SVE KRIJE PUTINOVA VOJNA BAZA NA ARKTIKU

ŠTA SVE KRIJE PUTINOVA VOJNA BAZA NA ARKTIKU

557
0
SHARE

Rusija razvija svoju vojsku u udaljenoj arktičkoj vazduhoplovnoj bazi sa raketama, radarom i pistom, dok Kremlj želi da potvrdi svoju dominaciju u spornom, naftom bogatom području, koje je ove nedelje proglasio „svojom zemljom“.  

Vazduhoplovna baza Nagurskoje, u arhipelagu Zemlja Franje Josifa, izgrađena je pedesetih godina prošlog veka kao meteorološka stanica i komunikaciona ispostava između evroazijskog kopna i Severnog pola.

Ranije je to bio dom polarnih medveda sa temperaturama koje su se zimi kretale do minus 42 Celzijusa, a sneg je kopnio samo od avgusta do sredine septembra.

Sada je najsevernija ruska vojna baza prepuna aktivnosti i njena produžena pista može da se nosi sa svim tipovima aviona, uključujući strateške bombardere sa nuklearnom sposobnošću.

Objekat u obliku deteline na 3.470 kilometara dugom Severnom morskom putu duž ruske arktičke obale sastoji se od tri velike mahune koje se protežu od centralnog atrijuma zvanog arktički trolist i obojeno je u belo-crveno-plavu boju državne zastave.

Ostale zgrade na ostrvu, koje se naziva Aleksandrovo zemljište, koriste se za radare i komunikacije, meteorološku stanicu, skladište nafte, hangare i građevinske objekte.

Rusija je nastojala da potvrdi svoj uticaj na širokim delovima Arktika u konkurenciji sa Sjedinjenim Državama, Kanadom, Danskom i Norveškom, jer smanjivanje polarnog leda, sa planete koja se zagreva, nudi nove mogućnosti za resurse i putne brodove.

Kina je takođe pokazala sve veće interesovanje za region, za koji se veruje da drži do jedne četvrtine neotkrivene Zemljine nafte i gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je procene po kojima je vrednost arktičkog mineralnog bogatstva 30 triliona dolara.

Tenzije između Rusije i Zapada verovatno će se povećati tokom sastanka ministara spoljnih poslova arktičkih država, u četvrtak, u Rejkjaviku, na Islandu, gde bi Moskva trebalo da preuzme rotirajuće mesto u Arktičkom savetu.

Baza, koja se nalazi oko 600 milja južno od geografskog Severnog pola, izgrađena je upotrebom novih građevinskih tehnologija u okviru napora Kremlja da ojača vojsku usred tenzija sa Zapadom, a nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.

Sledeće godine Rusija je predala Ujedinjenim nacijama revidiranu ponudu za ogromne teritorije na Arktiku, zahtevajući gotovo 500.000 kvadratnih milja.

Dok su UN razmišljali o toj tvrdnji i tvrdnjama drugih država, Rusija je rekla da Severni morski put vidi kao svoj „istorijski razvijeni nacionalni transportni koridor“, koji zahteva odobrenje Moskve za plovidbu stranim brodovima duž njega.

SAD su odbacile ruske zahteve za jurisdikciju na delovima rute kao nelegitimne. Očekivano,  NATO je sve više zabrinut zbog sve većeg ruskog uticaja na Arktiku, a Vašington je ove godine poslao bombardere B-1 u Norvešku.

Otkako je Putin posetio bazu Nagurskoje 2017. godine, ona je ojačana i proširena. Sada se u njoj nalazi posebna taktička grupa koja upravlja elektronskim nadzorom, sredstvima PVO i baterijom protivbrodskih raketnih sistema Bastion.

Pista je proširena za smeštaj svih tipova letelica, uključujući strateške bombardere sa nuklearnim sposobnostima Tu-95.

U martu je ruska vojska izvela vežbe u vojnoj bazi sa kopnenim trupama i parom lovaca MiG-31 koji su leteli iznad Severnog pola. Tokom vežbe su se tri nuklearne podmornice probijale arktičkim ledom jedna do druge u pažljivo planiranom pokazivanju sile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here