Home TEMA DANA ŠTA STOJI IZA NAJAVA O POSKUPLJENJU STRUJE 30% I KOLIKI ĆE NAM...

ŠTA STOJI IZA NAJAVA O POSKUPLJENJU STRUJE 30% I KOLIKI ĆE NAM ZAISTA BITI RAČUNI?

448
0
SHARE

Struja u Srbiji će tokom leta poskupeti za 10 do 15 odsto za domaćinstva, saznaje Danas u izvorima bliskim Elektroprivredi Srbije.

Vlast je odlučna da podigne cenu električne energije, što se jasno vidi iz nedavnih izjava Tomislava Momirovića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike.

Portal Demostat je juče objavio svoja saznanja da će u julu ili avgustu struja za domaćinstva poskupeti čak 30 odsto, a za privredu 70 odsto.

Ipak, izvor navodi da Agencija za energetiku i Vlada Srbije najverovatnije neće prihvatiti takav zahtev, „pa će EPS morati da se zadovolji sa 10 do 15 odsto poskupljenja koje su nadležni spremni da odobre“.

– Što se tiče privrede, ako se bude insistiralo da njeni računi za struju porastu za 70 odsto to će izazvati poskupljenje proizvoda i automatski povećati inflatornu stopu – navodi naš sagovornik.

Predstavnici potrošačkih udruženja i ekonomisti ističu da je zbog inflacije poskupljenje struje neminovnost, ali da je procenat o kome se spekuliše nerealno visok, s obzirom na realnu platežnu moć stanovništva.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida kaže za Danas da s obzirom na materijalno stanje potrošača u našoj zemlji za njih bilo kakvo poskupljenje ne predstavlja lepu vest i nešto što očekuju sa odobravanjem.

– Ono što je izvesno je da će do poskupljenja struje sigurno doći. To će se svakako negativno odraziti na kućni budžet potrošača jer će izazvati porast cena roba i usluga. Kad je reč o iznosu poskupljenja potpuno je neprihvatljivo da cena struje skače tako naglo i u visokom procentu. Umesto toga, moglo se ići na poskupljenje u više faza ali sa nižim iznosima kako bi potrošači to mogli lakše da podnesu – naglašava Vera Vida dodajući da bi se povećanje cena struje moralo usklađivati sa rastom plata uz uvažavanje činjenice da su u zemljama u kojima je električna energija skuplja nego u Srbiji istovremeno veće i zarade.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević ističe za Danas da i ovog puta, kada je reč o povećanju cena struje, nadležni u Srbiji pokušavaju da teret inflacije prebace na pleća potrošača.

– Umesto takvog pristupa trebalo bi da se radi na tome da taj teret bude ravnomerno

raspoređen. Nije sporno da u ovom trenutku struja treba da poskupi ali taj procenat nikako ne bi smeo da bude veći od sedam do osam odsto. U slučaju da struja poskupi u većem iznosu od toga to će predstavljati veoma veliki balast za potrošače čija je kupovna moć i onako već veoma slaba – objašnjava Bogosavljević.

Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Petar Đukić kaže za Danas da je s obzirom na poskupljenje energenata poput gasa i nafte normalno da dođe i do povećanja cena struje.

– Međutim izuzetno je loše da se korekcije cena struje vrše na ovakav način u velikim procentima. Umesto toga, rast cene električne energije bi trebalo redovno da prati rast inflacije. Na taj način bi se sprečili nagli skokovi i neozbiljna licitiranja da li struja treba da poskupi u ovom ili onom procentu – navodi naš sagovornik.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković kaže za Danas da je poskupljenje od 30 odsto malo za EPS ali veliko opterećenje za potrošače.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here