Home TEMA DANA ŠTA SE TO SPREMA NA KOSOVU? GRČKI MINISTAR DOLAZI U POSETU PRIŠTINI,...

ŠTA SE TO SPREMA NA KOSOVU? GRČKI MINISTAR DOLAZI U POSETU PRIŠTINI, PRE NJEGA STIŽU LAJČAK I PALMER

378
0
SHARE

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias boraviće u zvaničnoj poseti Prištini u petak, 4. juna, gde će se sastati sa zvaničnicima u Prištini, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema pisanju kosovskih medija, Dendiasa će na aerodromu u Prištini dočekati ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Nakon toga, u 10.40 časova, Dendias će imati sastanak sa Gervalom, nakon čega će održati zajedničku konferenciju za medije.

Grčkog ministra će posle toga primiti predsednica Kosova Vjosa Osmani, dok će se u 12.20 časova sastati sa predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom.

Prema planu posete, grčki ministar će se sastati i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a početak sastanka očekuje se u 12.50 časova.

Poseta Dendiasa događa se u vreme intenzivnih najava da je moguće brzo priznanje Kosova od strane Grčke, pa je svakako veoma zanimljivo šta će biti saopšteno tokom boravka grčkog ministra u Prištini.

Lajčak i Palmer sutra u Prištini

Zajednička poseta zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Kosovu, trebalo bi da donese poruku za međusobnu koordinaciju u vezi sa dijalogom, piše Koha.

Veruje se da će poseta predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije Kosovu sledeće nedelje biti usmerena na insistiranje na nastavku dijaloga sa Srbijom.

Palmer i Lajčak boraviće na Kosovu u dvodnevnoj poseti, koja počinje u ponedeljak.

Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server kaže da će zajedničkom posetom, nekoliko nedelja pre početka razgovora u Briselu, dvojica predstavnika preneti poruku o važnosti i hitnosti procesa dijaloga.

Prema Serveru, SAD i EU nisu bile koordinisane tokom administracije koju je vodio Donald Tramp. Server kaže da oba partnera imaju problem sa dijalogom Beograda i Prištine.

Tokom posete u ponedeljak i utorak, Palmer i Lajčak sastaće se sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i dvojicom njegovih zamenika, Besnikom Bisljimijem i Donikom Gervalom.

Očekuje se da će se kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati u junu, u nastavku dijaloga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here