Home TEMA DANA ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: UPRKOS POBEDI NA IZBORIMA, VOJSKA...

ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: UPRKOS POBEDI NA IZBORIMA, VOJSKA I POLICIJA NA ULICAMA MINSKA (VIDEO)

1259
0
SHARE

Predsednik Beleorusije Aleksandar Lukašenko napustio je zemlju uprkos pobedi na predsedničkim izborima. Kako prenosi britanski Ekspres, pozivajući se na lokalne medije, Lukašenko je odleteo u Tursku u strahu da bi šesti mandat na mestu šefa države mogao da izazove nerede u Minsku.

Aleksandar Lukašenko je predsednik Belorusije od 1994. godine i na dobrom je putu da pobedi lidera opozicije Svetlana Tihanovskaju. Uprkos mnogim spekulacijama da bi predsednik mogao da izgubi izbore, izlazne ankete pokazuju ubedljivu pobedu Lukašenka, koji je dobio više od 80 odsto glasova, a njegov glavni rival Svetlana Tihanovskaja 6,8 odsto glasova.

Zvanični rezultati predsedničkih izbora očekuju se danas.

Beloruski portal MBK javio je da je avion povezan sa Lukašenkom napustio zemlju. Ovaj mediji objavio je da je predsenički avion Bombardier Challenger 850 sleteo juče u Tursku.

Nezadovoljni rezultatima glasanja i pobedom predsednika Aleksandra Lukašenka, pristalice opozicije izašle su na ulice nekoliko gradova u Belorusiji.

Policija se oštro sukobila s njima u centru Minska, neke je tukla pendrecima, koristila je suzavac, gumene metke, vodene topove, a kasnije i šok-bombe kako bi ih rasterala.

Inače, policija je u nedelju pritvorila više od 2.000 ljudi širom zemlje, saopštio je Centar za ljudska prava Viasna.

Tim Svetlane Tihanovske optužio je zvaničnike zbog hapšenja njenog menadžera, koji neće biti pušten na slobodu do ponedeljka. Njen suprug Sergej pritvoren je nakon pokušaja da se registruje kao kandidat na izborima.

Večeras u Minsku su počeli da se okupljaju demonstranti, dok su na društvenim mrežama pojavili video snimci na kojima se vidi veliki broj vojnih vozila koji se spuštaju prema glavnom gradu.

Lukašenko je oštro kritikovan zbog načina na koji je postupao tokom krize izazvane pandemijom korona virusa i nesposobnošću da razvije ekonomiju, ocenio je britanski list.

Međutim, nakon jučerašnjeg glasanja insistirao je da njegov protivnik nije pretnja.

– Oni nisu dovoljno vredni da se sprovede bilo kakva represiju protiv njih – rekao je Lukašenko.

Na poslednjim izborima 2015, predsednik je pobedio sa 83,5 odsto glasova, jer nije bilo ozbiljnih izazivača.

Pogledajte video:

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here