Home TEMA DANA ŠTA SE DEŠAVA?! KOD OPORAVLJENIH OD KORONE U KRVI OTKRIVENO NEŠTO ŠTO...

ŠTA SE DEŠAVA?! KOD OPORAVLJENIH OD KORONE U KRVI OTKRIVENO NEŠTO ŠTO JE SLEDILO LEKARE!

1602
0
SHARE

Južna Koreja beleži sve veći broj osoba oporavljenih od Kovida-19 kod kojih se virus ponovno javlja. To sada iznovaa zabrinjava naučnike i zdravstvene radnike u zemlji koja je bila među najuspešnijima u svetu po ‘izravnavanju krive’.

Do ovoga petka korejske zdravstvene vlasti identifikovale su 163 pacijenta koji su nakon potpunog oporavka ponovno bili pozitivni na koronavirus.

Broj se više nego udvostručio za otprilike nedelju dana, u poređenju sa 74 slučaja 9. aprila. Ti pacijenti predstavljaju za sada 2 odsto od 7.829 pacijenata koliko ih je sveukupno zabeleženo u državi.

Kako bi razotkrili razloge ponovne pojave bolesti, južnokorejske zdravstvene vlasti sprovode čitav niz testova i sagledavaju različita scenarija.

Svetska zdravstvena organizacija rekla je prošle nedelje da istražuje to pitanje. Iako će potpunija analiza potrajati najmanje nekoliko nedelja, rani nalazi sugerišu da postoji više razloga. Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) sada razmatra scenarija koji bi mogli da stoje iza ovog fenomena.

Kao najverovatniji navode situaciju da uopšte nije došlo do reinficiranja, već samo do reaktivacije preostalih čestica virusa u organizmu zaražene osobe.

Ako pacijent nije razvio dovoljan imunitet ili ako mu je nakon oporavka imuni sistem oslabio, čestice virusa koje prethodno na testiranju nisu mogle biti detektovane bi dobile svojevrstan zamah pa bi test opet bio pozitivan. Postoji i mogućnost da koronavirus ima sposobnost mirovanja pre reaktivacije.

Druga mogućnost je da se prilikom testiranja prikupe mrtve čestice virusa koje više nisu zarazne ili prenosive, ali je test – pozitivan. Generalni direktor KCDC-a Jeong Eun-kyeong rekao je u petak da čestice virusa prikupljene iz organizama šestoro pacijenata nisu bile u stanju da se repliciraju u izolaciji, što znači da su ili mrtvi ili premali.

Od petka najmanje 61 pacijent ima razvijene simptome, ali one blage. Neki pacijenti imaju u sebi žive viruse koji ih čine bolesnima. Prema šefu KCDC-a živi virus je takođe prenosiv, ali do sada nije zabeleženo sekundarno prenošenje kod ponovno zaraženih pacijenata.

Jeong je u petak rekao da se slučajevi ponovne zaraze otkriju u proseku 13,5 dana nakon oporavka. Najduži prijavljeni interval je iznosio 35 dana.

KCDC je takođe spomenuo greške u testiranju ili prikupljanju uzoraka kao potencijalne uzroke ove pojave. Budući da nema konačnih odgovora, vlasti za sada savetuju oporavljenim pacijentima da ostanu kod kuće dodatne dve nedelje i da nadziru simptome.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here