Home TEMA DANA SRPSKI EKSPERT: NESTAŠICA ENERGENATA U SVETU JE VEŠTAČKA- ČAČAK LEŽI NA NAFTI!...

SRPSKI EKSPERT: NESTAŠICA ENERGENATA U SVETU JE VEŠTAČKA- ČAČAK LEŽI NA NAFTI! EVO ŠTA SE KRIJE.. (VIDEO)

892
0
SHARE

Mi imamo u Banatskom dvoru rezerve gasa do jula meseca iduće godine. Osim ako mi te rezerve gasa ne koristimo da bismo proizvodili struju, rekao je dr Zoran Novaković, energetski ekspert, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast.

On je to kazao komentarišući reči predsednika Srbije da ćemo do Nove godine potrošiti rezerve gasa koje smo kupili po jeftinijim cenama, i da nas očekuju cene koje su najmanje tri puta veće.

Novaković je pitao zašto uvozimo struju, i zašto se remont Bloka 1 TENT-a radi u nevreme, u oktobru.

– Remonti se rade u maju, junu, julu – kazao je sagovornik Helmkasta, otkrivajući i strogo kontrolisane podatke koliko struje uvozimo i koliko je preskupo plaćamo u ovom trenutku.

Takođe je govorio i zašto nema uglja u ugljenokopima, odnosno ima ga toliko malo da nema dovoljno čak ni za porodice radnika Kolubare koji su svake godine dobijali ugalj da mogu da se greju preko zime.

Za sve probleme sa nedostatkom gasa, struje i uglja, okrivio je nestručne ljude, kao je rekao, koji vode EPS i Srbijagas, a po njegovim rečima, to su Milorad Grčić i Dušan Bajatović.

– Garantujem da možemo da ugovorimo sa Rusima cenu gasa od najviše 300-400 dolara,

možda i manju od one koju smo dosad plaćali, a to je 250 dolara na hiljadu kubnih metara. Odnosno ima nas koji to možemo. Gasprom nije jedini trgovac gasom, ima ih u Rusiji stotinu. Cena od 790, pa i 600 dolara je za nas ogromna – rekao je Novaković, otkrivši u emisiji i od koga bismo tačno mogli nabaviti gas po jeftinijoj ceni.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

– Mi ovde na lokalu imamo sve.  Bog nam je dao sve. To što ne umemo da koristimo ili ne znamo, to je naš problem. Dajte da se organizujemo. Imamo nafte za nas, gasa imamo od braće Rusa, hrane imamo za izvoz. Sad nećemo imati setvu i sledeće godine žetvu zato što je cena goriva nenormalna, i cena đubriva nenormalna, po osnovu nenormalne cene gasa od 790 evra na hiljadu kubnih metara. Urea bila 37 dinara džak, sad čujem da je 80 – ukazao je on, a zatim nastavio:

– Koga god sam pitao u mom selu hoće li da seje, on je rekao da neće. Ja sam objasnio da imam dve njive, ja ću zasejati po bilo kojoj ceni, jer kažem, šta mislite koliko će biti pšenica sledeće godine? I da li ćemo je imati uopšte?

Novaković je ukazao i da je nestašica u energenata u svetu  veštačka.

– Pazite, zašto se sada Rusija pušta da nadoknadi svu štetu od zadnjih 20 godina, gde su hiljade milijardi nestale iz Rusije preko raznih kartela. Zašto se ponovo pušta visoka cena gasa i nafte? Možda da bi Rusija bila jača. A možda da bi Kina bila slabija. Zašto Kinezi

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

kupuju samo gas iz Rusije? Zašto nije uspeo projekat tečnog naftnog gasa iz škriljaca? Kinezi su znali šta ih očekuje, pa su kupili sve žive rezerve kamenog uglja, tečnog naftnog gasa, gasa od Rusije, tako da nema gasa za Evropu. Zato je otišla cena. Imaju kapital, imaju novac – naveo je energetski stručnjak.

On sitiče da se nije dogodilo bar 30 godina sigurno, da američke energetske firme kupuju sirovu naftu ili derivate od ruske države.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here