Home TEMA DANA SPREMA SE SUKOB RUSIJE I TURSKE: PUTIN HITNO PREBACIO 13 LOVACA MIG-29...

SPREMA SE SUKOB RUSIJE I TURSKE: PUTIN HITNO PREBACIO 13 LOVACA MIG-29 U JERMENIJU!

896
0
SHARE

Indirektno učešće turske i ruske vojske u sukobu oko Nagorno-Karabaha se nastavlja, pri čemu dve zemlje neprestano pokušavaju da se nadmeću u snabdevanju oružjem Baku ili Jerevan.

Na satelitskim snimcima vazduhoplovne baze Erebuni u Jermeniji jasno se vidi prisustvo 13 lovaca MiG-29, koji su pažljivo raspoređeni na za to predviđena mesta na aerodromu. Zvanično, Jermenija nema nijedan lovac MiG-29, što je jasan dokaz da je ovih 23 lovca poslala u bazu Rusija.

Koja je svrha poslatih lovaca nije jasno, ali satelitska slika jasno pokazuje isti broj borbenih helikoptera. Za sada ne može da se potvrdi vlasništvo nad helikopterima, ali se pretpostavlja da su i oni u vlasništvu ruskog vazduhoplovstva.

Prisustvo ovih ruskih letelica na aerodromu Erebuni i rusko mešanje u sukob oko Nagorno-Karabaha govore samo o pokušajima Moskve da mirno reši prekid vatre i sedne za pregovarački sto.

Pokušaji Moskve da diplomatski reši sukob još su važniji Putinu, jer on ne želi nasilnu konfrontaciju, s obzirom na to da Turska čvrsto stoji iza azerbejdžanskog naroda, vodeći strani rat protiv zemlje članice Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Nakon što je Iran upozorio dve zaraćene strane u Nagorno-Karabahu, da će uzvratiti ukoliko se naruši vazdušni prostor Islamske Republike, Rusija je učinila isto za rusku vojnu bazu u blizini tursko-jermenske granice.

Kako se saznaje, u roku od 48 sati, ruska vojska oborila je 9 turskih bespilotnih letelica Bayraktar ​​TB-2 koje su letele u blizini ruske vojne baze.

Prema ruskim novinarima iz Avia.pro, Rusi su iskoristili jedan od svojih novih dostignuća na polju elektronskog ratovanja – sistem Krasuha.

Ruski sistem elektronskog ratovanja Krasuha je potpuno novi vojni razvoj koji je u službu ruske vojske ušao 2014. godine, a njegova proizvodnja je završena 2010. godine. Domet otkrivanja elektronskih letelica, poput mini dronova ili bespilotnih letelica, je 250 km. Trenutno, pored Rusije, Krasuhu koriste vojne snage Alžira, Irana i Libije.

Izvori ruskog Ministarstva odbrane tvrde da su ruski sistemi za elektronsko ratovanje od početka neprijateljstava u Nagorno-Karabahu dovedeni u punu borbenu gotovost, ali da su tek sada korišćeni, jer nije bilo koncentracije dronova na području vojne baze.

Fotografije nekih oborenih turskih dronova i njihovih trupova pokazuju da su ti dronovi zaista oboreni pomoću sistema za elektronsko ratovanje, jer nema tragova raketnog udara ili drugog vatrenog oružja.

Za sada nema informacija da li su oboreni dronovi u službi turske vojske ili u službi azerbejdžanske vojske.

Vojni stručnjaci kažu da će, ukoliko ruski sistem e-rata nastavi da deluje sličnim tempom, Ankara i Baku značajno ograničiti „provokativni rat dronovima“, jer se očekuje da će

gubici dronova dostići izuzetno visok nivo, posebno nakon što je Turska izgubila veliki broj njih u Siriji.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je 27. septembra, a na spornoj teritoriji vode se aktivni sukobi. Ratno stanje je uvedeno u Azerbejdžanu i Jermeniji, a najavljena je i mobilizacija.

Obe strane su prijavile ubijene i ranjene, uključujući civile. U Bakuu su najavili kontrolu nad nekoliko karabaških sela i strateških područja. Jerevan takođe izveštava o bombardovanju teritorije Jermenije.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here