Home TEMA DANA ŠOKANTNO OTKRIĆE RUSKIH MEDIJA: LAVROV UPOZORIO VUČIĆA DA NE POVLAČI POTEZ KOJI...

ŠOKANTNO OTKRIĆE RUSKIH MEDIJA: LAVROV UPOZORIO VUČIĆA DA NE POVLAČI POTEZ KOJI JE NAUMIO..

658
0
SHARE

Zvanično, Moskva se ne protivi približavanju Srbije i drugih zemalja Evropskoj uniji, ali navodi da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate, odnosno “Rusija ili Zapad”, veoma pogrešna politika.

U nekim medijima nalazimo pozitivne procene u kontekstu ruskog uticaja na dijalog Beograda i Prištine. “Rusija ima sve preduslove da preuzme inicijativu u svoje ruke“, tvrdi “Nezavisinaja gazeta”, mada bez dovoljno argumenata.

“Bez pomirenja Srba i Albanaca, Balkan će dugo ostati najeksplozivniji region centralne Europe, a američki predsednik Donald Tramp se ne može pohvaliti uspehom u spoljnoj politici. U tom smislu izuzetno je važan stav Rusije koja je, osim što je stalna članica Saveta bezbednosti UN-a, uvek postupala kao pouzdan advokat Srbije”, navodi ovaj list. A uz to podvlači da su “nezavisnost Abhazije i Južne Osetije te pripajanje Krima desili se upravo zbog kosovskog presedana”.

U isto vreme u nekim medijima je prisutna kritika politike Aleksandra Vučića. Konzervativna agencija “Regnum” koja, inače, često objavljuje oštre tekstove o Srbiji, Vučića je čak predstavila kao “diktatora” poput Mila Đukanovića koji je spreman za “izdaju” Kosova.

Autor najnovijeg članka, Stevan Gajić, smatra da je Vučić spreman nakon izbora da promeni ustav Srbije.

“Svrha amandmana je uklanjanje Kosova i Metohije iz preambule, kao i brisanje onih članova koji se odnose na krivičnu odgovornost za izdaju nacionalnih interesa”, piše Gajić.

Uz to tvrdi kako srbijanski predsednik “vodi tajne pregovore o formiranju Velike Albanije i uvlačenju preostalih balkanskih zemalja u NATO”.

Ranije je, pred posetu Lavrova Beogradu, ovaj medij objavio članak pod naslovom “Predsednik Srbije nastoji da Rusiju učini saučesnikom u izdaji Kosova”. A pored toga, je objavljen komentar nepoznatog autora “Moskva srpskim suzama ne veruje ” u kome se tvrdi kako je Rusija nezadovoljna Srbijom te da Vučić gubi Putinovo poverenje.

Julija Petrovskaja (Slobodnaevropa)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here