Home TEMA DANA ŠOKANTNA PREDVIĐANJA VUKADINOVIĆA: MILO ĆE SE VRATITI- ČEKA DA SE OPOZICIJA POSVAĐA...

ŠOKANTNA PREDVIĐANJA VUKADINOVIĆA: MILO ĆE SE VRATITI- ČEKA DA SE OPOZICIJA POSVAĐA DA IM UZME MANDATE..

732
0
SHARE

Crnu Goru čeka vruća politička jesen, smatra profesor sociologije dr Srđan Vukadinović iz Podgorice i pojašnjava da su opozicione liste uspele u svom zajedničkom cilju, da smene vlast, ali da sad sledi borba za sopstvene partijske interese među opozicionim koalicijama, kao I da DPS neće odustati od pokušaja da formira vlast.

Vukadinović u izjavi za Tanjug, nakon održanih izbora, na kojima su, prema sadašnjim rezultatima, tri opozicine liste ostvarile pobedu, iako je DPS pojedinačno “tesno” ispred koalicije “Za budućnost Crne Gore”, ističe i da je Crnoj Gori potrebna fukncionalna vlada u kojoj neće biti suprotstavljenosti I suprotnosti.

“Opoziciona koalicija jeste pobedila i to treba shvatiti kao jednu normalnu tranziciju vlasti. Međutim, sada će nastati problemi i verovatno ćemo imati jednu vruću političku jesen”, ocenjuje Vukadinović.

Kako kaže, reč je o raznorodnim grupacijama, koje su imale jedan zajednički cilj – da smene DPS, što su i uradile, ali sada sledi borba za sopstvene partijske ineterse.

“Mnogo je partija u svakoj koaliciji, ima malih partija, a te male partije, sa jednim ili dva poslanika, mogu da naprave značajan preokret. Sada kada krene raspodela resora I određenih interesa, borba da se opozicione busije zauzmu, tu nastaju problemi I tu će biti jako teško sklopiti.

Čuli smo da jedna predlaze ekspertsku vladu, druga je svog lidera istakla kao kandidata za premijera, a sumjam da će ova najbronija, Deokratski front, da dopusti da se sve to

radi mimo njih, samo zarad toga što su svrgli DPS. Treba očekivati neizvesno formiranje vlasti”, pojašnjava sagovornik Tanjuga.

Od momenta kada predsednik države poveri mandat predsedniku najjače opozicione grupacije, kreće rok od 90 dana za formiranje vlade, a ukoliko se u tom roku vlada ne formira, slede novi izbori.

Vukadinoić ukazuje i da ne bi trebalo imati iluziju da se DPS neće boriti, jer je u pitanju jedan mandat.

“Veoma vruća jesen čeka Crnu Goru, mnogo neizvesnija nego što su bili izbori. Izbori jesu bili neizesni i to je verovatno i uljuljkalo DPS te se osiono ponašao i to je odnelo prevagu u glasovima. Sada predstoji nadmudrivanje, kako će se formrati vlada, a ne bi bilo dobro da Crna Gora doživi ‘kotorizaciju’ ili ‘budvanizaciju’”, napominje Vukadinović.

Opozicione liste, podseća, imaju 41 mandat, dok je sve ostalo „stvar veoma male matematike“, ali dodaje I da je zemlji danas potrebna većina koja će je izvesti iz “vanrednog stanja”.

U v.d. stanju su državni tužilac, sudski saveti, druge isntitucije, a za njihovu promenu potrebno je 54 poslanika, odnosno dve trećine, kaže Vukadinović I dodaje da toga za sada nema, tako da se “agonija u vd stanju” nastavalja.

Vukadinović je istakao i da je dobro što je došlo do mirne smene vlasti, makar u broju glasova, što pokazuje da je crnogorsko društvo politički zrelo, da su građani zreli i da su sada odlučivali prema svojim inetersima.

Sigurno je, kaže, da je socioekonomska situacija većine građana loša, što je jedan od razoga zašto su bili nezadovoljni vladajućom koalicijom, uz druge momente, poput Zakona o slobodi veroispovesti.

Vukadinović napominje I da izlaznost od 76 odsto znači da je jedan značajan broj apstinenata izašao da glasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here