Home TEMA DANA ŠOKANTAN PREOKRET- ZNAJU NEŠTO ŠTO NIKO NE ZNA?! DOK JE CELA PLANETA...

ŠOKANTAN PREOKRET- ZNAJU NEŠTO ŠTO NIKO NE ZNA?! DOK JE CELA PLANETA ZAKLJUČANA LONDON UKIDA ANTIKOVID RESTRIKCIJE..

368
0
SHARE

Britanski ministar zdravlja Savid Džavid potvrdio je danas da će većina restrikcija vezana za pandemiju kovida 19 u Velikoj Britaniji biti ukinuta 19. jula kako je vlada i predvidela.

„Uvereni smo da je vreme da se naša zemlja vrati normalnom životu i prema tome mi ćemo preći narednu etapu našeg plana izlaska iz restrikcija 19. jula”, rekao je ministar u obraćanju poslanicima.

Ministar je rekao da britanska uspešna operacija vakcinisanja znači da sada devet od deset odraslih u Velikoj Britaniji ima antitela protiv virusa.

Vlada je na putu da ispuni cilj da može da ponudi svim odraslima prvu dozu vakcine do 19. jula, na dan kada sve preostale antikovid restrikcije, uključujući obavezno nošenje maske, treba da budu ukinute.

Zaključno sa današnjim danom 87 odrasle populacije Velike Britanije dobilo je prvu dozu vakcine a 66 odsto je dobilo obe doze, prenosi Beta-AFP.

Džavid je rekao da mada bi letos broj novoinficiranih mogao da dostigne 100.000 dnevno, podstaknuto prenosivijim delta sojem virusa, dve doze vakcine daju efikasnu zaštitu od ozbiljnog obolevanja od virusa i zvaničnici veruju da novi skok u broju slučajeva neće dovesti do „neodrživog pritiska” na bolnice.

Dalje čekanje za ukidanje restrikcija donosi rizik da se virus proširi na zimu kada je najverovatnije da će bolnice biti preopterećene, rekao je on.

„Nikad neće biti savršeno vreme da se preduzme ovaj korak jer mi jednostavno ne možemo da iskorenimo virus – voleli mi to ili ne, korona virus neće otići”, rekao je Džavid.

U celoj Britaniji poslednjih nedelja skače broj zaraženih od korona virusa zbog delta soja, koji se prvo pojavio u Indiji. Dnevni broj novozaraženih kreće se iznad 30.000, što je najviša stopa od januara. Većina inficiranih su mlađi ljudi, mnogi od kojih tek treba da dobije prvu dozu vakcine.

Britanska vlada se nada da je opsežna vakcinacija znatno poremetila vezu između infekcija i osoba kojima je potrebna hospitalizacija.

Međutim, poslednjih dana raste i broj prijema u bolnicama i umrlih od kovida- 19, mada ne istim tempom kao i broj novozaraženih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here