Home TEMA DANA ŠOKANTAN OBRT KOJI NIKO NIJE PREDVIDEO: LUKAŠENKO IPAK ODLAZI- EVO ŠTA SE...

ŠOKANTAN OBRT KOJI NIKO NIJE PREDVIDEO: LUKAŠENKO IPAK ODLAZI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

3521
0
SHARE

Rusija se odlučila za naslednika Aleksandra Lukašenka. Godinu dana kasnije, Belorusija će dobiti novog predsednika, ali do tada će Belorusija izgubiti većinu svog suvereniteta, kaže politikolog Valerij Solovej.

Protesti u Belorusiji dostigli su tačku iz koje nema izlaza: opoziciji nedostaje hrabrosti da svrgne Aleksandra Lukašenka, navodi stručnjak. U takvoj situaciji, stav Kremlja je presudan, uveren je Solovej.

Kremlj se odlučio za stabilizaciju situacije u republici. Lukašenko će ostati na vlasti godinu dana, nakon čega će se u Belorusiji održati novi predsednički izbori.

Do tog trenutka, aktuelni beloruski lider moraće da potpiše dokumente o integraciji sa Rusijom. Posle toga, republika će izgubiti veći deo svog suvereniteta i zapravo pretvoriti u zapadnu provinciju Rusije, upozorio je stručnjak.

Kremlj, bivšeg šefa Belgazprom banke Viktora Babarika vidi kao novog predsednika Belorusije. Političar je trebalo da se kandiduje za predsednika, ali je optužen za finansijsku prevaru i poslat je u istražni zatvor, gde je ostao do danas.

Tako će Moskva rešiti dva glavna problema odjednom: Belorusi će dobiti novog predsednika, a Rusija će preuzeti kontrolu nad republikom, smatra Solovej: „Lukašenko se seli u Moskvu. Postaje sekretar Državnog saveta“.

Ako se Lukašenko bude opirao, upašće u nevolje, upozorio je politikolog i dodao da beloruski lider precenjuje svoju sposobnost za politički opstanak.

U intervjuu datom ruskim novinarima, u utorak, 8. septembra, beloruski lider nije isključio vanredne predsedničke izbore. To se može dogoditi nakon izmena Ustava, rekao je šef države.

U Belorusiji se od 9. avgusta održavaju protesti protiv ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka. Zapad nije priznao rezultate predsedničkih izbora. Moskva je upozorila protiv mešanja u republičke poslove.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here