Home TEMA DANA SLUČAJ NAVALJNI: DA LI GA JE PUTIN OTROVAO ILI JE NEŠTO DRUGO...

SLUČAJ NAVALJNI: DA LI GA JE PUTIN OTROVAO ILI JE NEŠTO DRUGO U PITANJU!? EVO ŠTA MEDIJI NE GOVORE..

642
0
SHARE

„Nemačka je preuzela deo odgovornosti za sudbinu najomiljenijeg ruskog opozicionara kojeg se Kremlj najviše plaši“.

Ovo piše štampa o prebacivanju Alekseja Navaljnog u Berlin, piše Dojče vele na srpskom. Političar je u komi sa simptomima trovanja.

Ruski opozicionar Aleksej Navalni (44) je u teškom zdravstvenom stanju prebačen u Berlin, gde će biti lečen u klinici Šarite. Nakon što su ga u Omsku pregledali nemački lekari, njihove ruske kolege su ipak promenile mišljenje i dozvolile transport Navaljnog.

Političar se nalazi u komi, navodno sa simptomima trovanja. Potvrđeni su tragovi „opasne supstance“ na njegovoj odeći i telu. Iz njegovog okruženja kažu da je na aerodromu u Tomsku popio čaj, a zatim mu je pozlilo na letu za Moskvu. Avion je prinudno sleteo u Omsk.

Ruski lekari kao glavni uzrok lošeg zdravstvenog stanja navode probleme sa metabolizmom.

Ove vesti komentarišu sve nemačke dnevne novine. Handelsblat podseća na slučajeve trovanja Aleksandra Litvinjenka i bivšeg agenta Sergeja Skripalja. „Sve izgleda kao trag smrti koji ostavlja ruski predsednik. Može se sumnjati da je gospodar Kremlja i sada hteo da pošalje signal upozorenja svojim sunarodnicima s obzirom na masovne opozicione proteste u susednoj Belorusiji“, piše list.

Opreznije komentariše Noje osnabriker cajtung: „Za Navaljnijev kolaps se još može naći zdravstveno objašnjenje. Zato je potrebno biti uzdržan.“

Pretpostavka nevinosti važi, podseća Vestfalen blat. „To ipak ne znači da ne treba ukazivati na eksplozivno političko stanje u Rusiji. Pozadina priče su dramatični događaji u Belorusiji koji dovode Kremlj u ekstremno tešku spoljnopolitičku situaciju. Putin ne može da dozvoli da se razvije demokratski pokret.“

Zidojče cajtung piše da je Nemačka u dvostrukoj obavezi prema Navaljnom: „Savezna kancelarka Angela Merkel mu je potvrdila medicinsku pomoć Nemačke. I jasno je zatražila objašnjenje o tome šta se desilo Navaljnom. Time je Nemačka preuzela deo odgovornosti za sudbinu najomiljenijeg ruskog opozicionara kojeg se Kremlj navodno najviše plaši.“

Hanoverše algemajne cajtung piše da je ponuda da se Navaljni leči u Berlinu „od pomoći jer nudi medicinski tretman bez uticaja Kremlja. Ali naravno da je politički dokaz nepoverenja jer poručuje: ‘Ne verujemo vam.’“

Šta su nemački mediji zaboravili da kažu..

Da li namerno ili slučajno, nemački mediji su zaboravili da kažu jednu “krupnu sitnicu”, da je Navaljni korisniji Rusiji nego njenim neprijateljima.

Naime, Navaljni je idealan opozicionar Rusije jer nema nikakav uticaj na javnost a glumi opoziciju za šta ga inostrane službe debelo plaćaju.

Da ne postoji, Navaljnog bi svakako ruske službe napravile, radi a ne čini štetu.

Ono što je u celom ovom slučaju sumnjivo je to što je slučaj Navaljni planuo usred beloruske krize. Verovatno je žrtvovan da se napravi šteta Rusiji i Putinu lično kako bi bili diskreditovani kao zaštitnici Belorusije koja je očigledno napadnuta spolja “obojenom revolucijom”.

Po potezima van Rusije u narednim nedeljama znaće se svrha ovog slučaja. Ono što bi se sa velikom verovatnoćom moglo pretpostaviti je da u ovo nisu umešani Francuska i Nemačka jer su posle razgovora sa Putinom shvatili da belorusku krizu treba ostaviti Belorusiji i Rusiji jer su između ostalog povezani i vojnim ugovorima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here