Home TEMA DANA SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: SARAJEVO NA MALA VRATA UVODI CENTRALIZACIJU- SRPSKA SPREMNA DA...

SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: SARAJEVO NA MALA VRATA UVODI CENTRALIZACIJU- SRPSKA SPREMNA DA FORMIRA VOJSKU!

223
0
SHARE

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

On dodaje da je jasno da je Milorad Dodik reagovao na odluku da Republika Srpska nema pravo na svoje šume, ali kaže da se suština spora krije u drugoj stvari. Šolaja objašnjava

da bošnjačka strana sada iz kasnijih propisa, koji su nastali iz sukcesije bivše Jugoslavije, koristi situaciju da kaže da je BiH naslednik prava koja se odnose na državnu imovinu.

„Činjenica je da po Dejtonu sva imovina zatečena u entitetima i pripada entitetima, ali po pravilima o sukcesiji neko je naveo BiH kao državu, pa se onda iz toga izvode neka prava kojima navodno raspolaže Bosna i Hercegovina. Inače BiH nema imovinska prava države, ona je po Dejtonu, a to stoji u preambuli, samo država kao međunarodno priznat subjekat u međunarodnom prometu“, ističe naš sagovornik.

Alibi igranka oko otimanja imovine

On podvlači da su u suštini, u državnom smislu, nosioci većine imovinskih i drugih funkcija entiteti. Zato celu situaciju sa otimanjem šuma i ranijeg pokušaja otimanja zemljišta naziva nekom vrstom igre.

„To je neka vrsta alibi igranke, mi ćemo da uradimo to, pa vi izvolite, ali tu se zaista krije dosta nejasnih stvari. Jednom bi trebalo u Bosni i Hercegovini, kao celini, da se raščisti šta je čije, ko je nosilac državne imovine, ko je nosilac imovinskih prava, a kako stvari stoje, mislim da su to po Dejtonu – entiteti. Ali su ta pravila o sukcesiji jednostavno zamutila vodu“.

Ustavni sud BiH je februara prošle godine izazvao jednu od najozbiljnijih kriza presudom da vojna imovina nije u nadležnosti entiteta, već centralnih organa vlasti, čime se takođe narušava teritorijalna podela BiH određena Dejtonskim sporazumom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here