Home TEMA DANA „SAMO JE PITANJE DANA KADA ĆE PUTIN TO DA URADI…“ BRITANSKI MINISTAR...

„SAMO JE PITANJE DANA KADA ĆE PUTIN TO DA URADI…“ BRITANSKI MINISTAR ODBRANE TVDI DA JE OVO „NAJGORI SCENARIO“

550
0
SHARE

Prema neimenovanim ruskim izvorima i zvaničnicima zemalja okupljenim oko bloka država koje su Moskvi uvele sankcije, Vladimir Putin će objaviti „totalni rat“ Ukrajini „u roku od nekoliko dana“.

Navodi se da će Putin totalni rat objaviti kako bi omogućio Rusiji da pokrene opštu mobilizaciju stanovništva. Ruske trupe su ušle u Ukrajinu krajem februara u, kako je Putin nazvao, „specijalnoj vojnoj operaciji“ za „demilitarizaciju“ i „denacifikovanje“ Ukrajine.

Neimenovani izvori iz vrha ruske vojske koje su preneli neki britanski mediji navode da vrh ruske vojske urgira da Vladimir Putin objavi zvanično rat Ukrajini koji bi omogućio masovnu mobilizaciju ruskih trupa i eskalaciju sukoba.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da bi ruski predsednik mogao iskoristiti rusku paradu na dan pobede 9. maja da objavi masovnu mobilizaciju svojih rezervi za poslednji napad u Ukrajini.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Volas je to saopštio neposredno nakon što je bivši šef NATO alijanse Ričard Šerif upozorio da bi zemlje koje su okupljene oko centara moći u Vašingtonu, Berlinu i Briselu trebalo da se „pripreme“ za rat „najgoreg scenarija“ sa Rusijom u Ukrajini.

„Najgori slučaj je rat sa Rusijom“, rekao je Šerif za „BBC Radio 4“.

Neimenovan vojni izvor iz Rusije je za „Telegraf“ rekao da je ruska „vojska ogorčena što je napad na Kijev propao“.

„Ljudi u vojsci traže nadoknadu za neuspehe iz prošlosti i žele da idu dalje u Ukrajini“, navodi izvor.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Govoreći u petak, Volas je rekao da bi Putin mogao da objavi pravi rat na paradi povodom Dana pobede devetog maja kojom Moskva označava kraj ruskog učešća u Drugom svetskom ratu. Pošto je Putinova vojska doživela neuspeh u svom prvom talasu vojnih ciljeva, Moskva je ponovo usredsredila svoje napore na zauzimanje i istočne i južne obale Ukrajine.

Neki analitičari su predvideli da Putin želi da bude u poziciji u kojoj bi mogao da proglasi neku vrstu pobede 9. maja. Ali s obzirom da je ruska parada na dan pobede sada udaljena manje od dve nedelje, to izgleda manje verovatno.

Umesto toga, Volas je rekao „LBC radiju“ da bi Putin mogao da iskoristi priliku da objavi

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

novi rat kome će nazvati Ukrajince „svetskim nacistima“ kako bi tako podstakao Ruse da se priključe vojsci u još jednom napadu na Ukrajinu.

„Ne bih se iznenadio… da će verovatno prvog maja izjaviti da smo ‘sada u ratu sa svetskim nacistima i da moramo masovno mobilisati ruski narod’“, rekao je Volas u petak ujutro.

(Mediji)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here