Home TEMA DANA SAKSO BANKA: EVROPU ČEKAJU MRAČNA VREMENA BEZ „SEVERNOG TOKA 2“

SAKSO BANKA: EVROPU ČEKAJU MRAČNA VREMENA BEZ „SEVERNOG TOKA 2“

461
0
SHARE

Pokretanje „Severnog toka 2“ u četvrtom kvartalu 2021. godine moglo bi da dovede do istorijskog smanjenja cene prirodnog gasa, navodi se u prognozi Sakso Banke za četvrti kvartal ove godine.

„Ako Rusija uspe da u četvrtom kvartalu ove godine pusti gasovod ‘Severni tok 2’, ta odluka bi mogla dovesti do istorijskog pada cena prirodnog gasa“, napominju stručnjaci u izveštaju.

Ole Hansen, direktor sektora strategije na robno-sirovinskom tržištu Sakso banke, upozorava da će se evropski potrošači i grane privrede koje troše dosta energije suočiti s visokim troškovima energenata, osim ako zima ne bude blaga ili ne dođe do povećanja protoka gasa, recimo, iz Rusije preko gasovoda „Severni tok 2″.

„Ako zima ne bude blaža nego obično ili ne dođe do povećanja protoka gasa iz Rusije preko gasovoda ‘Severni tok 2’ ili LNG-a, evropski potrošači i privredne grane koje troše dosta energije možda čekaju mračna i skupa vremena“, napominje Hansen.

Ekspert je takođe naglasio da je nagli porast cena gasa i električne energije povezan sa nezadovoljenom potražnjom proizvođača.

„Dodajte tome najgori kvartal za energiju iz vetroparkova u poslednjih nekoliko godina, i pritisak na konvencionalna goriva kao što su gas, pa čak i ugalj će se povećati. Kao rezultat toga, severna hemisfera približava se zimi sa nivoom zaliha (u SAD -u, a posebno u Evropi) koje su znatno ispod proseka zabeleženog poslednjih godina“, dodao je Hansen.

Inače, cene gasa u Evropi su naglo porasle u poslednjih nekoliko meseci. Od početka avgusta, obračunska cena sledećih fjučersa po indeksu TTF haba u Holandiji skočila je više nego dvostruko, dostižući istorijski maksimum. U međuvremenu, kompanija „Nord strim 2 AG“, operater gasovoda „Severni tok 2″, saopštila je da je počela da puni gasom prvi krak gasovoda kako bi se postigao neophodan pritisak za dalje testiranje.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here