Home TEMA DANA RUSKI “NLO-i” SPREMNI DA IZVRŠE „ELEKTRONSKI NAPAD“ NA UKRAJINU!

RUSKI “NLO-i” SPREMNI DA IZVRŠE „ELEKTRONSKI NAPAD“ NA UKRAJINU!

366
0
SHARE

Prebacivanje lovaca Su-57 u Ukrajinu moglo bi da bude, zbog realizacije pet različitih misija.

To prenosi Militari Watch.

Ruski lovac pete generacije Su-57 (NATO kodifikacija: Felon – „Zločinac“) korišćen je u okviru vojne specijalne operacije u Ukrajini.

Ovo je preneo TASS pozivajući se na izvor u vojno-industrijskom kompleksu prošle nedelje.

Prema rečima predstavnika odbrambene industrije, letelice deluju van zone aktivnog uništenja od strane neprijateljskih sistema PVO.

I pored toga što nije bilo zvanične potvrde ove informacije od ruskog Ministarstva odbrane, zapadni mediji spekulišu o mogućoj misiji Su-57, u okviru specijalne operacije.

Recenzenti Militari Vatch-a su, analizirajući mogućnosti ruskog lovca, predstavili pet opcija za korišćenje „Zločinaca“ u Ukrajini.

Elektronski napad

Prema mišljenju analitičara, Su-57 bi bio idealan za izvođenje misija elektronskog ratovanja.

„Zločinac“, kako navodi list, u ovom pitanju ima najmoćniji potencijal među lovcima u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Pored šest radarskih stanica (RLS) koje rade u različitim dometima, ima laserski sistem dizajniran za suprotstavljanje oružju sa infracrvenim sistemima za navođenje.

Osim toga, Su-57 je opremljen sistemom elektronske borbe Himalaja, koji nije instaliran na jednom mestu na trupu aviona, već je raspoređen po celoj konstrukciji aviona, što značajno povećava mogućnosti lovca u elektronskom ratovanju.

„Na ovaj način lovac može biti raspoređen za izvođenje elektronskog napada u cilju

suzbijanja protivvazdušne odbrane neprijatelja, ograničavanja svesti o situaciji i povećanja borbenih sposobnosti drugih (savezničkih – prim. aut.) jedinica.

Za takvu misiju bio bi dovoljan samo jedan Su-57 u pratnji odreda starijih aviona, što ukazuje na potencijal, da mali broj letelica ima uticaj na bojno polje“, piše MV.

Mrežno-centrično testiranje

U arsenalu Su-57, kako piše list, dva puta, pa čak i više, radar od bilo kog drugog lovca na svetu, što lovcu daje mogućnost da prati do 60 ciljeva istovremeno.

Pored toga, letelica je sposobna za interakciju sa drugim borbenim sistemima, kao što su S-400 ili Su-34.

Stoga, u okviru specijalne operacije, Su-57 može biti testiran na usklađenost sa konceptom „mrežnocentričnog ratovanja“.

Reč je o vojnoj teoriji, prema kojoj je svaka jedinica ujedinjena u jedinstvenu mrežu, gde je moguće razmenjivati informacije, dobijati potrebne informacije o neprijatelju, što značajno povećava efikasnost, kako cele armije, tako i svake njene komponente.

„Pošto je Su-57 namenjen da se koristi kao komandni avion, sa tako moćnim setom

senzora, on može poslužiti kao faktor pojačanja za Su-35“, navodi se u publikaciji.

Šansa za izvoz

Učešće u specijalnoj operaciji, prema mišljenju analitičara, može značajno povećati izvozni potencijal Su-57.

„S obzirom na ograničeno operativno iskustvo, prisustvo Su-57 u ratnoj zoni pokazuje visok nivo poverenja u njega“, piše MV.

Ovakav pristup, prema mišljenju posmatrača, može izazvati novi talas interesovanja stranih kupaca za lovca.

Borbeni uslovi

Takođe, analitičari MV smatraju da ruski piloti mogu da steknu dragoceno iskustvo u pilotiranju Su-57 u borbenim uslovima, što se onda može uzeti u obzir prilikom modernizacije, kao što je, na primer, bio slučaj sa Su-35 u sastavu sirijske kampanja.

Pored toga, posmatrači su podsetili kako je Su-57 testirao krstareću raketu Kh-59MK2 Ovod, u Siriji.

Sasvim je moguće, piše MV, da se u okviru specijalne operacije očekuje testiranje naprednih lovačkih sistema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here