Home TEMA DANA RAT SVE IZVESNIJI: 200.000 RUSKIH VOJNIKA NA GRANICAMA UKRAJINE I ZEMALJA NATO-a!

RAT SVE IZVESNIJI: 200.000 RUSKIH VOJNIKA NA GRANICAMA UKRAJINE I ZEMALJA NATO-a!

660
0
SHARE

Prema ruskim medijima, u odgovoru na ruski nacrt Ugovora sa SAD i NATO o ruskim bezbednosnim garancijama, bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol izneo je američke zahteve ruskoj strani, koji su apsolutno neprihvatljivi za Moskvu.

Kako je postalo poznato, među klauzulama Ugovora pojavile su se klauzule o obaveznom vraćanju Krima Ukrajini, povlačenju ruskih trupa iz Abhazije i Pridnjestrovlja, povlačenju raketa Iskander iz Kalinjingradske oblasti itd.

Svi zahtevi Moskvi za sada su nezvanični, ali ruski analitičari smatraju da će uskoro biti i zvanični.

Zahtevi će biti ovako formulisani:

Stav 1. Rusija se obavezuje da povuče svoje trupe iz Moldavije i povrati pun suverenitet ove evropske zemlje.

Klauzula 2. Rusija pristaje da povuče svoje trupe iz Gruzije, da se odrekne priznanja Abhazije i Južne Osetije kao nezavisnih država i da povrati pun suverenitet Gruzije.

Klauzula 3. Rusija se obavezuje da će povući svoje trupe sa teritorije Ukrajine, vratiti poluostrvo Krim Ukrajini, prestati da podržava miliciju u Ukrajini i obezbedi obnavljanje punog suvereniteta ove evropske zemlje.

Klauzula 4. Rusija se obavezuje da će povući OTRK Iskander iz Kalinjingradske oblasti.

Sasvim je očigledno da ruska strana nema nameru da podrži takve zahteve, i logično je pretpostaviti da u sadašnjoj fazi nema govora o sklapanju bilo kakvih sporazuma.

Međutim, s druge strane, razmeštanje skoro 200 hiljada vojnika Oružanih snaga RF u

blizini granica Ukrajine i zemalja NATO-a je dobar podsetnik Alijansi i Vašingtonu da će tenzije u ovom slučaju samo nastaviti da eskaliraju.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će, ako SAD i NATO odbiju da daju bilo kakve garancije Rusiji, doći do vojnog odgovora, međutim, ne zna se šta tačno treba pod tim podrazumevati.

Juče je zamenica državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorija Nuland izrekla Rusiji poruku da će za Moskvu biti teških posledica.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here