Home TEMA DANA PUTIN SPREMA KONAČNI RASPLET!

PUTIN SPREMA KONAČNI RASPLET!

456
0
SHARE

Ruski gas koji ulazi u Evropu može se u potpunosti preusmeriti u azijsko-pacifički region, ali je za to neophodno razviti izvoznu infrastrukturu, rekao je za RIA Novosti Ivan Timonin, konsultant kompanije Vigon Consulting.

„Potencijalno, obim ruskog izvoza koji trenutno ulazi u Evropu može se u potpunosti preusmeriti na azijsko-pacifički region, ali to će zahtevati aktivan razvoj izvozne infrastrukture – izgradnju novih gasovoda i LNG postrojenja, što će takođe potrajati. “, rekao je izvor agencije.

Preorijentacija ruskih isporuka ka Aziji je posledica ne samo želje evropskih potrošača da napuste ugljovodonike iz Rusije , već i tržišnih faktora, dodao je analitičar.

Na horizontu do 2025. godine, više od polovine rasta globalne potražnje za prirodnim gasom dolaziće iz azijskih zemalja, pre svega Kine i Indije .

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Ukupno će se potrošnja gasa u azijsko-pacifičkom regionu do 2025. godine povećati za oko 160 milijardi kubnih metara u odnosu na sadašnji nivo, precizirao je Timonin.

Aktivan rad na postavljanju „ Snage Sibira “, na primer, trajao je pet godina, a sličnim rokovima izgradnje karakterišu i postrojenja za utečnjavanje gasa velikog kapaciteta.

Dakle, da bi se održao obim ruskog izvoza, potrebno je danas da se bavimo razvojem novih projekata i donošenjem investicionih odluka“, zaključio je on.

Sada se ruski gas u Kinu isporučuje preko gasovoda Snaga Sibira. Cevovodne isporuke preko njega počele su krajem 2019. godine i 2020. godine iznosile su 4,1 milijardu kubnih metara.

Planirano je da se godišnje povećava obim isporuka do dostizanja projektovanog kapaciteta od 38 milijardi kubnih metara do 2025. godine.

Uzimajući u obzir novi sporazum, koji je potpisan u februaru, ukupan kapacitet isporuka Kini putem dalekoistočne rute mogao bi da dostigne 48 milijardi kubnih metara godišnje.

Pored toga, u toku je izrada projekta Snaga Sibira 2, koji podrazumeva izgradnju gasovoda do Kine preko teritorije Mongolije . Njegov kapacitet biće 50 milijardi kubnih metara godišnje.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here