Home TEMA DANA PUTIN PRAVI NOVORUSIJU: NISU SAMO DONJECK I LUGANSK, JOŠ ŠEST REGIONA UKRAJINE...

PUTIN PRAVI NOVORUSIJU: NISU SAMO DONJECK I LUGANSK, JOŠ ŠEST REGIONA UKRAJINE SLEDI DONBAS! OVO SE DEŠAVA..

748
0
SHARE

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da je Moskva, priznavši republike, priznala sve dokumente, uključujući i ustave, gde su njihove granice naznačene. Za Zapad i Kijev ovo je strašnije čak i od toga da Donjeck i Lugansk odmah postanu deo Rusije. O čemu je zapravo reč.

Na pitanje unutar kojih granica će Rusija priznati dve republike, Putin je eksplictno odgovorio.

– Već smo ih priznali, što znači da smo priznali sve njihove osnovne dokumente, uključujući i ustave. A ustavi propisuju granice unutar Donjecke i Luganske oblasti u vreme kada su one bile dio Ukrajine – objasnio je Putin.

Noćna mora Kijeva i Zapada

Ono o čemu se „ispod radara“ priča na Zapadu je što DNR i LNR sebe nazivaju Novorusija, a iza termina „Novorusija“ koji je trn u oku Kijeva i SAD krije se još šest regiona koji su trenutno pod kontrolom Kjeva.

Novorusija je konfederacija, koju trenutno čine Donjecka i Luganska narodna republika, ali članstvo je otvoreno i za druge potencijalne delove Ukrajine! Novorusija trenutno kontroliše delove Donjecke oblasti u Ukrajini. Međutim, više ili manje otvoreno Donbasu želi da se priključi još šest ukrajinskih oblasti: Harkovska, Dnjepropetrovska, Zaporoška, Hersonska, Mikolajivska.

Rusija je, objasnio je Putin, sve vreme bila zainteresovana za primenu Minskih sporazuma, pošto je taj dokument bio rezultat kompromisa, ali Minski sporazumi više ne postoje i to ne krivicom Donbasa i Rusije.

Podsetio je da je u ime Ruske Federacije bio među autorima tog dokumenta:

– Ukrajinske vlasti su javno saopštile da neće poštovati Minske sporazume i Rusija više nije mogla da toleriše genocid nad narodom Donbasa. Evropa nije mogla da natera Kijev da se pridržava Minskih sporazuma, pa je Rusija bila prinuđena da donese odluku da prizna DNR i LNR.

Naporima sadašnjih kijevskih vlasti Minski sporazumi svedeni su na nulu, ubijeni su

mnogo pre nego što je Rusija priznala DNR i LNR, izjavio je predsednik Rusije na konferenciji za medije.

– Minski sporazumi su ubijeni mnogo pre jučerašnjeg priznanja narodnih republika Donbasa, i to ne od nas, ne od strane predstavnika ovih republika, već od strane aktuelnih kijevskih vlasti – objasnio je Putin.

Na pitanje o granicama DNR i LNR, Putin je rekao da je Rusija, priznavši republike, priznala sve dokumente, uključujući i ustave, gde su njihove granice naznačene.

– Unutar kojih granica ćemo priznavati ove republike? Već smo ih priznali, što znači da

smo priznali sve njihove osnovne dokumente, uključujući i ustave. A ustavi propisuji granice unutar Donjecke i Luganske oblasti u vreme kada su one bile dio Ukrajine – objasnio je Putin.

Sva sporna pitanja će biti rešena tokom pregovora aktuelnih kijevskih vlasti i rukovodstva republika, dodao je.

Putin je primetio da, „nažalost, u ovom trenutku shvatamo da je to nemoguće, pošto borbena dejstva još uvek traju i, štaviše, imaju tendenciju eskalacije“.

Putin je pri tome izrazio nadu u rešavanje spornih pitanja u budućnosti.

Priznati volju Krima i Sevastopolja

Situacija u Ukrajini će se smatrati rešenom nakon priznavanja rezultata referenduma o Krimu, posle kojeg se region pripojio Rusiji, rekao je Putin.

– Mislim da to nije javno rečeno, ali ću reći. Pitanje glasi – šta bi trebalo da se desi sa obe strane ili sa strane Kijeva da se, po našem mišljenju, situacija u dugoročnoj istorijskoj perspektivi smatra rešenom, kako bismo živeli u miru i da nema govora o bilo kakvim sukobima, pogotovo oružanim? Otkriću vam ovu strašnu tajnu – uostalom, tu nema ničeg tajnog. Prvo što svi treba da urade je da priznaju volju ljudi koji žive u Sevastopolju i na Krimu – naglasio je ruski lider.

Prema njegovim rečima, Rusija je razgovarala „o tim pitanjima tokom višesatnih pregovora i sastanaka sa „evropskim partnerima“. Da, i sa Amerikancima smo takođe više puta razgovarali o tome, dodao je predsednik RF.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here