Home TEMA DANA PUTIN POKRENUO PROCEDURU ODMAZDE

PUTIN POKRENUO PROCEDURU ODMAZDE

333
0
SHARE

SAD i njihovi saveznici dogovorili su se o novom napadu na rusku ekonomiju, što je primoralo Rusku Federaciju da počne sa pripremama za odmazdu. Takve zaključke su podelili i novinari kineskih medija.

Nakon početka ukrajinske krize, zapadne zemlje su uvele nekoliko paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koje su trebale da „pocepaju“ rusku ekonomiju. Ideja nije uspela, a ispostavilo se da je Rusija mnogo otpornija na ograničenja, nego što se očekivalo.

Posle neuspeha prvog talasa sankcija, SAD su razvile lukaviji plan, usmeren na izvoz ruskih energenata. Ovo prenosi kinesko izdanje „NetEase“.

„Više od tri desetine zemalja istovremeno je napalo Rusiju, dogovarajući se o oštrijim sankcijama protiv nje“, navode autori.

Stručnjaci su primetili, da je pre nekoliko dana stupio na snagu takozvani „plafon“ cena ruske nafte, a američkim političarima je trebalo nekoliko meseci, da se o tome dogovore sa zemljama G7 i Evropskom unijom. Kao deo inicijative, predloženo je da se postavi maksimalna granica cene ruske nafte, na 60 dolara po barelu. Ove brojke mogu biti revidirane kasnije.

Na Zapadu smatraju, da je na ovaj način moguće smanjiti prihode Ruske Federacije od prodaje energenata.

Ruska strana je još pre uspostavljanja „plafona“ cene upozoravala, da je ova ideja prilično glupa, i da će se okrenuti protiv njenih pokretača. Konkretno, pretpostavljalo se, da Ruska Federacija neće isporučivati naftu zemljama koje su podržale ove sankcije, a mogla bi čak i da smanji proizvodnju nafte.

Nedavno je Vladimir Putin, zvanično najavio pripremu odgovora, na još jedan masovni napad na Rusku Federaciju. Prema njegovim rečima, konkretni koraci biće navedeni u odgovarajućoj uredbi.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je, da bi ukaz koji je pominjao Putin, mogao da bude objavljen već ove nedelje. U Kini smatraju, da ovaj dokument ne sluti dobro za EK i G7.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here