Home TEMA DANA PROROKOVIĆ OTKRIVA: UKOLIKO EU PRIZNA TIHANOVSKU ZA PREDSEDNIKA BELORUSIJE TO ĆE BITI...

PROROKOVIĆ OTKRIVA: UKOLIKO EU PRIZNA TIHANOVSKU ZA PREDSEDNIKA BELORUSIJE TO ĆE BITI OBJAVA RATA RUSIJI

344
0
SHARE

efekat“ između EU i Rusije, te da nije u igri samo režim u Minsku, već se mnogo krupnije teme „valjaju“ iza brda. Koja škola mišljenja će prevagnuti i šta će na kraju biti stav Unije najverovatnije ćemo videti u sredu ili četvrtak. Mislim da oni u tom pogledu još nemaju definisan stav jer su i njih, u velikoj meri, protesti u ovakvom obimu i intenzitetu iznenadili“, objašnjava Proroković.

Ima li rešenja krize u Belorusiji

Lukašenko je, primećuje Proroković, u ponedeljak predložio način za izlazak iz krize – ponudio je ustavne reforme na kojima opozicija insistira već deceniju, a nakon toga nove predsedničke i parlamentarne izbore.

„Mislim da bi takav pristup pomogao i da bi doveo do deeskalacije krize, ali je pitanje koliko sada ima želje kod opozicije i njihovih zapadnih sponzora da se ide ka smirivanju situacije. Naime, opozicija je za vikend izvela na ulice širom zemlje oko 200.000 ljudi, što su najveći protesti u istoriji Belorusije, pa je očigledno da su oni u ofanzivi i da im pozicija jača. Zato pretpostavljam da oni misle da u narednim danima mogu čak i da svrgnu Lukašenka“, zaključuje Dušan Proroković.

Podsetimo, protesti u Belorusiji već sedam dana ne jenjavaju. Počeli su odmah nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here