Home TEMA DANA PROROKOVIĆ OTKRIVA ŠTA ĆE BITI POSLE IZBORA U SAD: IZ KRIZE SE...

PROROKOVIĆ OTKRIVA ŠTA ĆE BITI POSLE IZBORA U SAD: IZ KRIZE SE IZLAZI- RATOM!

174
0
SHARE

Iz krize se izlazi – ratom

Pregovori zahtevaju strpljenje, a napetosti i konflikti koji se manifestuju zbog toga smiruju se brzim rešenjima. Iz takvog ambijenta može se samo pokrenuti rat. Protiv koga, sasvim je svejedno. Maduro, ajatolah Hamnei, ponovo Asad, neko četvrti…

Spoljni neprijatelj je potreban zarad unutrašnje homogenizacije, izazivanje oružanog konflikta na tuđoj teritoriji znači smirivanje napetosti unutar države. Pored toga, rat može biti i veliki akcelerator privrednih aktivnosti, predstavljati zamajac za oporavak posrnule ekonomije.

U široj javnosti, Džo Bajden je više poznat po različitim gafovima. Kao na primer: „Dobro veče svima, ja sam suprug Džozefa Bajdena, Džo Bajden!“

Neki komentatori to povezuju i sa njegovim godinama i mogućom demencijom. Ipak, to je za spoljnopolitičke aktivnosti manje bitno. Iako je Bajden sedeo na čelu Odbora za

inostrane poslove američkog Senata, greške koje je pravio su ogromne. Još od Prvog zalivskog rata Bajden nije propuštao priliku da se „nađe na pogrešnoj strani“.

Robert Gejts, sekretar za odbranu tokom mandata Obame, prema tvrdnjama republikanaca istakao je da je „Bajden grešio u vezi sa skoro svim krupnim pitanjima spoljnih poslova i nacionalne bezbednosti u prethodne četiri decenije.“ Uključujući i da je najpre podržao Drugi zalivski rat, a zatim postao najžešći kritičar te američke vojne operacije.

Bajdenova lutanja i nekonzistentnost u spoljnopolitičkom nastupu kvalifikuju ga kao odličnog kandidata koji sa pozicije predsednika može započeti neki novi rat.

Samim tim i odvesti međunarodne odnose u ko zna kom smeru! Jer, tokom prethodnih godina, mnogo toga se u svetu promenilo, balans snaga više nije isti, svaka američka

akcija izazvaće reakciju. Nemiri u SAD i krupna destabilizacija sistema u svakom pogledu će uticati i na oblikovanje spoljne i bezbednosne politike zemlje nakon predsedničkih izbora.

Verovatno će to biti i izvorište pritisaka da se promeni dosadašnji Trampov pristup i vrati na neke ranije, agresivnije pozicije. Sasvim je moguće da i sam Tramp, ako osigura drugi mandat, tome pribegne u nekom ograničenom formatu kako bi relaksirao unutrašnje napetosti. A ako pobedi Bajden… Onda postaje izvesnije.

Od izbora u SAD, mnogo toga zavisi.

Dušan Proroković (Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here