Home TEMA DANA PROJEKT „JADAR“: DOKUMENT EU OTKRIO TAJNI DOGOVOR VUČIĆA I RIO TINTO-a

PROJEKT „JADAR“: DOKUMENT EU OTKRIO TAJNI DOGOVOR VUČIĆA I RIO TINTO-a

823
0
SHARE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je političku podršku projektu “Jadar” kompanije Rio Tinto koja planira da eksploatiše litijum u našoj zemlji, pokazuju dokumenti Evropske komisije do kojih je došao portal Nova.rs.

Nova.rs došla je u posed dokumenta Odeljenja Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju i preduzetništvo, a koji pokazuje da je predsednik Srbije na sastanku sa direktorom Rio Tinta, Jakobom Stausholmom, obećao podršku projektu navodeći da će to biti značajno za srpsku ekonomiju.

Na sastanku Rio Tinta sa predstavnicima Evropske komisije početkom juna navedeno je da predsednik Srbije smatra da će projekat ove kompanije biti značajan ekonomski skok za srpsku ekonomiju za narednih 10-15 godina.

Kako se navodi u ovom dokumentu, srpske vlasti su zainteresovane da optimalno ceo lanac proizvodnje bude razvijen u Srbiji od pravljenja baterija do električnih vozila.

Evropska komisija navodi da je Rio Tinto već uspostavio incijalne kontakte sa nemačkom auto-industrijom i dodaje da se u okrugu Loznice planira proizvodnja litijuma za baterije od ekstrakcije do obrade.

Na sastanku Rio Tinta i Evropske komisije navedeno je i to da EK vodi sa srpskim vlastima razgovore o mogućnostima razvoja strateškog partnerstva u proizvodnji sirovina i baterija koristeći srpske pregovore o pristupanju Uniji i bliže integracije sa evropskim lancima za proizvodnju.

Da je Evropa ozbiljna kada se radi o projektu Rio Tinta ukazuje i dokument sa sastanka u julu između Rio Tinta i Odeljenja EK za unutrašnje tržište, gde se pominju partnerske aktivnosti sa srpskim vlastima, ali i namera za održavanjem sastanka o strateškom partnerstvu u septembru, dok bi u oktobru bio sastanak na visokom nivou na kojem bi bili komesar EU za proširenje Oliver Varheji i potpredsednik EK Maroš Šefčović.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Nova)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here