Home TEMA DANA „PROCURELI“ TAJNI DOKUMENTI: TURSKA PLANIRA INVAZIJU NA GRČKU

„PROCURELI“ TAJNI DOKUMENTI: TURSKA PLANIRA INVAZIJU NA GRČKU

911
0
SHARE

Turska je planirala invaziju na Grčku u jeku rata u Siriji, tvrdi se u nedavno procurelim dokumentima, a takođe se pominje i invazija Jermenije.

Planovi su nazvani su po turskom vojskovođi Čaka Beju iz 11. veka, a predstavljeni su u jednoj prezentaciji. Ovaj vojskovođa je vrlo poštovana ličnost u Turskoj i smatra se i za osnivača prve moderne turske mornirice.

Prezentacija je navodno iz 2014. godine kada je rat u Siriji, započet tokom Arapskog proleća 2011. godine, već bio u punom jeku.

Pretpostavlja se da se u tom slučaju radilo o dopunjenim dokumentima, i da bi originalni plan mogao i dalje da bude aktivan. Dokumenta takođe uključuju plan iz 2000. godine da se napadne Jermenija.

Ove podatke su najviši zvaničnici turskog vojnog vrha delili preko veoma obezbeđenog imejl sistema. Procurili su slučajno tokom jednog sudskog procesa u slučaju pokušaja državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

Tužilac Serdar Coškun, za koga navode da je lojalan Erdoganu, priložio je fajlove kao deo istrage i morao je da tužiocima pokaže sve mejlove koje je Štab slao dva meseca pre pokušaja državnog udara.

Vojni vrh je tada uvideo propust i u panici je zamolio Sud da fotografiše dokumenta pre nego što budu predstavljeni. Međutim, Sud je to ignorisao.

Drugi detalji ovih planova su i dalje nepoznati.

Grčka i Turska su stari neprijatelji i tokom istorije su ratovali nekoliko puta, posebno početkom 20. veka.

Planovi su bili posebno fokusirani na održavanje kapaciteta na zapadnom frontu, dok su trupe odlazile na ratište u Siriju.

Tokom vladavine aktuelnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pojačala se antigrčka retorika, a Ankara se trudi da što više pojača svoj uticaj u regionu.

Idu čak toliko daleko da tvrde da grčka ostrva Krit, Rodos i Lezbos pripadaju Turskoj zbog čega traže da Atina povuče vojsku sa ovih teritorija.

Ipak, u svetlu objavljivanja ovih dokumenata o invaziji čini se da to neće uraditi.

Poslednji put kada su sve zemlje ušle u ozbiljan sukob bilo je 70-ih zbog teritorija na Kipru, a 1987. i 1996. bilo je tenzija na Egejskom moru, što je umalo dovelo i do vojnih obračuna.

(Kurir)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here