Home TEMA DANA PROCESI VODE KA PADU AMERIKE KAO SVETSKE SILE

PROCESI VODE KA PADU AMERIKE KAO SVETSKE SILE

297
0
SHARE

Poslednja izborna kriza iz 2000. ipak je rešena na sudu, a nezadovoljnici su se, nakon izvesnog vremena smirili. Ne treba zaboraviti da je naredne godine, u septembru, spoljna pretnja dovela do obnove konsenzusa oko nacionalnog interesa.

„Danas, posebno ako u narednih godinu dve dana ne bude zajedničkog osećaja od spoljne pretnje, vrlo lako možemo da dođemo u situaciju kada će ova vrsta podele ostati trajna i kada ćemo videti otvaranje duboke brazde unutar američkog društva koja, dugoročno, može da vodi ka vrlo ozbiljnim problemima, pa i fizičkim sukobima“, smatra Đurković.

Procesi vode ka padu Amerike kao svetske sile

Sadašnji proces, prema Đurkovićevim rečima, klizi ka ozbiljnim unutrašnjim podelama i zato što manjinske zajednice počinju da funkcionišu kao nezavisna društva – afroamerikanci i latinoamerikanci grade poseban identitet i menjaju političku kartografiju Amerike.

„U Americi se otvorio čitav niz procesa koji neumitno vode njenom padu u odnosu na globalne mere. To je zaista Amerika danas. Ona je i dalje najjača sila po čitavom nizu parametara, međutim, njena pozicija u odnosu na ono što je bila pre dvadeset, dvadesetpet godina je neuporediva.

Od istoričara, koji na ovakve procese gledaju kao na procese dugog trajanja, može se čuti da su ovo sve indicije opadanja imperije, kako je moglo da se vidi, na primer, u kasnom Rimu. Moguće je da smo zaista svedoci procesa u kome će institucije dugoročno gubiti legitimitet“, zaključuje Đurković.

(Sputnjik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here