Home TEMA DANA PОSLЕ ЈЕRUSАLIМА, HАМАS RАKЕТIRАО I ТЕL АVIV- ERDOGAN KREĆE NA IZRAEL! PRETI...

PОSLЕ ЈЕRUSАLIМА, HАМАS RАKЕТIRАО I ТЕL АVIV- ERDOGAN KREĆE NA IZRAEL! PRETI DA ĆE MOBILISATI CEO ISLAMSKI SVET! (VIDEO)

470
0
SHARE

Sukоb izrаеlskе vојskе i Hаmаsа kulminirао је vеčеrаs rаkеtnim udаrimа nа glаvni grаd Izrаеlа Теl Аviv, čimе su sе оbistinilе Hаmаsоvе prеtnjе kојi је rаkеtirаnjеm upоzоriо ukоlikо sе nаstаvе udаri nа Gаzu.

Оdlаzеći prеmiјеr Izrаеlа Bеnjаmin Nеtаniјаhu nајаviо је nеkоlikо sаti rаniје dа ćе pојаčаti snаgu i učеstаlоst nаpаdа nа Pојаs Gаzе.

Predsednik Turske Redšep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom političkog biroa pokreta HAMAS Ismailom Hanijom saopštio da će uraditi sve što bude u njegovoj moći kako bi se mobilisao ceo svet, posebno islamski, i zaustavio „teror“ Izraela protiv Palestinaca.

– Ocenjujući izraelske napade u Jerusalimu kao teror, izrazio sam (u razgovoru sa palestinskim liderima) svoju surovu osudu ovih podmuklih napada koji vređaju savest, ne samo muslimana, već i celog čovečanstva. Naglasio sam da ćemo uraditi sve kako bi se ceo svet mobilisao, posebno islamski, da se zaustavio teror i okupacija“, napisao je Erdogan na Telegramu.

On je dodao da će „Turska uvek biti na strani palestinske stvari, stajati uz svoju palestinsku braću i štititi čast Jerusalima“.

Ranije je vojska Izraela odlučila da poveća prisustvo na granici sa Pojasom Gaze, pošto su u poslednje vreme nastavljena raketiranja iz enklave po teritoriji Izraela.

Pored toga, već nekoliko dana se nastavljaju sukobi u Istočnom Jerusalimu. Prema podacima Crvenog polumeseca u Jerusalimu, samo noćas je u sukobu Palestinaca i izraelske policije bilo povređeno 80 osoba.

NETANJAHU: CRVENA LINIJA JE PREĐENA

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas „prešla crvenu liniju“ raketnim napadom na Jerusalim.

On je najavio oštar odgovor.

„Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše građane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo“, istakao je Netanjahu, prenosi AP.

On je naveo da će se borbe još neko vreme nastaviti.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je u izraelskom napadu na Pojas Gaze poginulo devetoro ljudi, a prema navodima palestinskih medija, među žrtvama je i troje dece.

Prethodno su u Jerusalimu ođeknule eksplozije, nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu ultimatum Hamasa upućen vladi Izraela da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida izjavio je da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, „zločin i agresiju“ koje Izrael čini u Jerusalimu.

Zbog eskalacije nasilja u istočnom Jerusalimu večeras su održane i hitne konsultacije u Savetu bezbednosti UN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here