Home TEMA DANA POLITIČKI HAOS U CRNOJ GORI- MILO IZA SCENE SPREMA POVRATAK…

POLITIČKI HAOS U CRNOJ GORI- MILO IZA SCENE SPREMA POVRATAK…

158
0
SHARE

Paralelno se otvorila i vrlo zanimljiva priča o načinu izbora novog mitropolita. I iz crkvenih, ali i iz političkih krugova čule su se tvrdnje da bi o tome trebalo da se pita eparhijski savet ili da je narod navodno već izabrao novog mitropolita (Milačić).

Vladika Joanikije, sadašnji administrator mitropolije, integralni Srbin, koji nije pristalica teza o potrebi nekakve autonomije crkve u CG, jeste naravno izvanredan kandidat i za mitropolita. Ali ovde je reč o nastojanju da, umesto Sabora SPC, odluku donosi i telo koje po ustavu Crkve nema nikakvu ulogu u tome.

Sve u svemu, potencijalne klice nekog novog separatizma projavljuju se i kod nove vladajuće garniture. Podršku nalaze i kod delova opozicije u Srbiji, koji su spremni da

sarađuju s bilo kim ko može da im pomogne u borbi s ovdašnjim režimom, pa smo imali i autorski tekst lidera ovdašnje opozicije u „Vijestima”.

Na udaru su, međutim, lideri DF-a, koje „Vijesti” redovno kvalifikuju najprimitivnijim imenima iz DPS tradicije (plaćenici Beograda), dok Demokrate sve to posmatraju sa strane, takođe bez učešća u vlasti.

Sve u svemu, sva je prilika da će se u Crnoj Gori tek odvijati ozbiljne političke, pa i identitetske borbe, slično kao i u Srbiji posle petog oktobra.

Miša Đurković (Politika.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here