Home TEMA DANA POČINJE SUKOB U BOSNI- ZAPAD PROTIV RUSIJE I KINE..!

POČINJE SUKOB U BOSNI- ZAPAD PROTIV RUSIJE I KINE..!

107
0
SHARE

Za našeg sagovornika posebno interesantno pitanje je kako će se prema njemu postaviti zvaničnici Republike Srpske koji su se usprotivili ne Šmitu, nego OHR-u kao instituciji.

Budimir napominje da je Republika Srpska razvila institucionalne mehanizme suprotstavljanja odlukama visokog predstavnika, kao što je odbijanje objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

„Za sada, može se videti da je vlast u RS vrlo odlučna da se protivi odlukama visokog predstavnika putem nametanja, tako da ne sumnjam da će vlast u RS i srpski

predstavnici u zajedničkim institucijama da spreče nametanje odluka visokog predstavnika. Da li je to moguće?

Videli smo da je Incko bio paralisan, ne zbog toga što nije želeo da nameće odluke i da primenjuje Bonska ovlašćenja, nego je znao da to vodi ka političkoj nestabilnosti u BiH. S druge strane, RS je političko-teritorijalna jedinica sa karakteristikama ozbiljne države, koja može da spreči bilo kakvo nametanje odluka“, kaže Budimir.

Prema Šolajinom mišljenju, biće teško odupreti se svemu što nosi funkcija visokog predstavnika — međutim, prvo bi trebalo videti koju će političku metodologiju i stil primeniti novi šef OHR-a.

„Činjenica je da iza njega stoji Nemačka koja je jako zainteresovana, najuticajnija i najmoćnija u EU. Iako nije članica SB, Nemačka je bila članica Kontakt grupe i

učestvovala je u svim aktivnostima koje se tiču postjugoslovenske situacije.

Prema tome, on će imati sasvim drugi politički kapacitet samom činjenicom odakle i sa koje pozicije dolazi. U tom će pogledu, sasvim sigurno, imati veću političku moć nego što je imao Incko“, smatra Šolaja.

Sankcije nemaju efekta

Pritisci da se visoki predstavnik prihvati, prema Budimirovom mišljenju, neće dati rezultate, što je već vidljivo, jer sankcije koje su nametnute političkim predstavnicima srpskog naroda nemaju efekta.

„Mislim da visoki predstavnik dolazi i da će biti spreman da nedemokratskim metodama, kroz nepravno nasilje primeni gomilu mera. Ali, ako Republika Srpska ostane na pozicijama na kojima se sada nalazi, uz političko jedinstvo državnog vrha, mislim da možemo da se odupremo pritiscima, posebno zato što niko ne može da vam nametne ono što nećete da sprovedete“, zaključuje Budimir.

(Sputnjik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here