Home TEMA DANA POČELO JE! OVA NEDELJA JE KLJUČNA- Evo ko sve dolazi u Beograd...

POČELO JE! OVA NEDELJA JE KLJUČNA- Evo ko sve dolazi u Beograd i šta Vučić potpisuje..

485
0
SHARE

Posetom američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara najpre Prištini, a zatim i Beogradu, počinje teška nedelja pritisaka na Srbiju, koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić. Nakon „zagrevanja“ sa SAD, slede posete predstavnika Nemačke, Francuske i Evropske unije u subotu 17. decembra.

Cilj ovako intenziviranih poseta nije samo kriza na Kosovu i Metohiji, već želja Zapada da što pre bude potpisan sporazum i to onaj francusko-nemački čija je nešto izmenjena verzija nedavno predstavljena u Tirani.

Eskobar je juče u Prištini, a očekuje se da će danas biti u Beogradu. U posetu Zapadnom Balkanu dolazi upravo u trenutku kada situacija na severu KiM preti da eskalira, ponovo imamo barikade na administrativnim prelazima, a Srbija traži da joj se dozvoli slanje izvesnog broja pripadnika vojske i policije.

Sa njim je trebalo da stigne i savetnik Stejt departmenta Derek Šole, međutim, kako javljaju mediji ova poseta je otkazana iz porodičnih razloga.

Zatim je za subotu najavljena poseta predstavnika Kvinte.

Predsednik Srbije rekao je da će upravo taj dan biti najteži za Srbiju. Kako je najavio, tada će i on i cela Srbija biti „izloženi žestokim napadima i pristicima spolja”.

“I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada predstavnici Nemačke, Francuske, Amerike, ali i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu „objasnili“ kako moramo da se ponašamo i ako ne, šta će da budu posledice”, rekao je Vučić.

Šta znači kad se toliki broj stranih diplomata nađe na istom mestu u isto vreme?

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže – pritisak.

„Mislim da je interes Zapada da što pre reši problem sa KiM. Ova nedelja je veoma važna, zato što će se tada prelomiti stvar oko trenutnog stanja na KiM, da ne dođe do eskalacije,

ali je zapravo prioritet konačni sporazum. I to ovaj Evropski plan, a koji je zapravo nešto izmenjen predlog Nemačke i Francuske, a predstavljen je nedavno u Tirani. NJihov cilj je da taj proces što više ubrzaju, imajući u vidu globalni kontekst, tu pre svega mislim na rat u Ukrajini. Zapad, dakle, želi da ovaj prostor bude čist“, kaže Milivojević za Nova.rs.

Sve ide u pravcu priznanja Kosova, na osnovu modela dve Nemačke, navodi Milivojević.

“To je ono što očigledno odgovara i Evropi i Americi, ali je SAD tu, ipak, ključna. Male su šanse da Evropa odlučujuće deluje, zato poseta Eskobara. Amerika će biti ključni arbitar. Sad sve zavisi od njih”, zaključuje Milivojević.

Vučić nije precizirao ko će sve biti u Beogradu u subotu 17. decembra, ali se može pretpostaviti da bi to mogli biti ispred EU specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a onda i izaslanici nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona – Jens Pletner i Emanuel Bono.

Nije isključeno da tu bude i specijalni izaslanik Velike Britanije Stjuart Pič, a zanimljivo je da su i Slovenija i Grčka imenovale svoje diplomate za kosovsko pitanje i to Anžeja Frangeš i Sofiju Gramatu.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

(Nova.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here