Home TEMA DANA PAVLOVIĆ: NEMAČKOJ PRETI EKONOMSKI SLOM- POTPUNI KRAH VEĆ U JUNU?!

PAVLOVIĆ: NEMAČKOJ PRETI EKONOMSKI SLOM- POTPUNI KRAH VEĆ U JUNU?!

445
0
SHARE

Zemlje G7 nisu u istoj poziciji, a Nemačka, kao centralna privreda Evrope, sasvim sigurno ide u potpuni slom ukoliko i dalje budu insistirali na tome da neće kupovati ruske energente u rubljama i da će zamenu naći na drugom mestu, kaže advokat i konsultant Branko Pavlović.

Komentarišući izjavu nemačkog ministra energetike Petera Altmajera da „zemlje G7 odbijaju zahtev Rusije da plaćaju uvoz ruskih energenata u rubljama” i da su „spremne za sve scenarije“, kao i poruku italijanskog premijera Marija Dragija da bi „svaki zahtev Rusije da dobije plaćanje u rubljama za izvoz gasa predstavljao kršenje ugovora”, Pavlović kaže da treba imati na umu da je pozicija zemalja G7 vrlo različita.

Tako Amerika, Kanada i Velika Britanija neće, prema njegovom mišljenju, imati problema ukoliko prestane isporuka ruskih energenata, dok će Francuska imati, ali opet bitno manje od Nemačke i Italije, država koje će ovakav razvoj događaja uvesti u ogroman problem.

Nemačkoj privredi preti potpuni slom

„Činjenica je da Nemačka 61% svojih gasnih potreba dobija iz Rusije. Ukoliko uspeju da do 2026. godine naprave, kako planiraju, dva terminala za prijem tečnog naftnog gasa, pošto nemaju nijedan u ovom trenutku, ta dva terminala mogla bi da zamene svega deset posto gasa koji inače dobijaju iz Rusije. U tom smislu je izjava da su oni spremni na sve scenarije i ako dođe do prekida isporuke toliko izvan racionalnih okvira da ju je nemoguće komentarisati”, kategoričan je Pavlović.

Zato, kaže, ne deli optimizam nemačkog ministra, naprotiv:

„Ukoliko zaista budu insistirali na tome da neće uzimati ruske energente ja vidim potpuni krah nemačke privrede negde u junu mesecu. Naravno, oni će moći još neko vreme da troše svoje rezerve, a sama Rusija je ostavila još par dana da se dogovore kako će nadalje, ali recimo da u junu nemačka privreda praktično staje jer ta energija ne može ničim da se supstituiše, ne može da stigne ni od kuda, ne sada, nego uopšte”, ukazuje analitičar.

Prema njegovim rečima, nema govora o tome da Rusija krši postojeće ugovore ponudom da se njeni energenti plaćaju rubljama. Upravo suprotno.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Kada zapadne države kažu da će protivpravno zapleniti imovinu Centralne banke Rusije, onda naravno da je svako ovlašćen da kaže – ja uopšte ne verujem u vaš monetarni sistem. Za nas pravnike je to nova okolnost koja nije postojala u vreme zaključenja

ugovora, a koja čini održavanje tog ugovora na snazi besmislenim. To se na latinskom zove „rebus sic stantibus” i postoji u svim obligaciono-pravnim sistemima u svetu. Dakle, Rusija je u pravu kada kaže „možete da plaćate u rubljama” i to je pokušaj Rusije da se ugovor održi na snazi”, pojašnjava Pavlović.

To, kako dodaje, nije kršenje ugovora, već je reč o tome da je nastupila nova okolnost, a ruska strana nudi mogućnost da se plaćanjem u rubljama ugovor održi na snazi.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Zemlje G7 imaju pravo da kažu da ne žele da plaćaju u rubljama, ali je pravna posledica takve odluke raskid ugovora. Ugovor je u tom slučaju zakonito raskinut i molim lepo – nemate ugovore o snabdevanju, pa sada imate „spot” tržišta na kojima ćete kupovati onako kako odgovara nekome ko hoće da vam proda“, poručuje naš sagovornik.

Potencijalni krah nemačke privrede usled ovakvih odluka predviđa i urednica „Energije Balkana” i stručnjak za energetiku Jelica Putniković, koja napominje da Amerika i Kanada ne zavise od ruskog gasa pa mogu da tvrde pazar u svojim geopolitičkim igrama protiv Rusije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here