Home TEMA DANA PATRUŠEV: SHVATILI SMO DA POČINJE OZBILJNA IGRA- SPREMA SE UDAR NA RUSIJU...

PATRUŠEV: SHVATILI SMO DA POČINJE OZBILJNA IGRA- SPREMA SE UDAR NA RUSIJU IZNUTRA!

659
0
SHARE

Rusija im ne treba sama po sebi, iako bi to za njih bila vredna nagrada, nego im je potrebna kao nova poluga za potencijalni sukob sa Kinom.

Izjavu glavnog ruskog obaveštajca Nikolaja Patruševa, koji je rekao da organizacija prevrata u Rusiji predstavlja strateški cilj Zapada koji se dosledno bavi „izvozom revolucija“ u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza treba ozbiljno shvatiti, ističu ruski eksperti upozoravajući da se Srednja Azija i Belorusija danas nalaze u „najvećoj opasnosti“.

„To nije povezano samo sa činjenicom da ove države u određenoj meri interesuju Amerikance, nego se tu radi o daljem pojačavanju pritiska na Rusiju, što nije krajnji cilj američke politike.

Rusija im ne treba sama po sebi, iako bi to za njih bila vredna nagrada, nego im je potrebna kao nova poluga za potencijalni sukob sa Kinom.

Drugim rečima, Amerikanci, anglosaksonci, vekovima igraju igru ostvarivanja svojih ciljeva tuđim rukama.

Dakle, oni žele da izvrše uticaj na Centralnu Aziju zarad budućeg uticaja na Rusiju sa ciljem daljeg sukoba sa Kinom i eliminisanja glavnog američkog konkurenta“, kaže za Sputnjik ruski ekspert Nikolaj Starikov.

Starikov napominje da veliki broj migranti iz zemalja Centralne Azije – Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana – živi i radi u Rusiji i istovremeno upozorava da će svaka promena u državnom sistemu, državni udar, izbijanje građanskog rata na toj teritoriji, odmah uticati na radikalizaciju građana tih država koji se nalaze u Rusiji, a takođe to će uticati i na potencijalno širenje terorističkih aktivnosti, ukoliko Rusija podrži jednu od strana u tim sukobima u Centralnoj Aziji.

„To je neka vrsta stvaranja povoda za širenje terorističkih aktivnosti. Stoga je danas ta situacija veoma opasna.

Što se tiče Belorusije, ona je deo unije – Saveza Rusije i Belorusije i važan je strateški partner u zapadnom pravcu.

To je prilično autoritarni režim koji je žestoko suzbio ono što nije uspeo da suzbije Janukovič sa svim tužnim posledicama.

Stoga je pretvaranje Belorusije u Ukrajinu cilj prilično ugodan za Amerikance, teško ostvariv, ali realan“, smatra ekspert.

Zapad želi da vidi Putinu leđa

Mnogi u Vašingtonu i uopšte na Zapadu želeli bi da vide leđa Vladimiru Putinu i čine sve ne bi li svoj plan i ostvarili.

U tom kontekstu, sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev je rekao njegova služba ima dokaze da će Zapad pokušati da pojača pokušaje destabilizacije situacije u zemlji pre predstojećeg glasanja o ustavnim amandmanima, planiranim za 1. jul.

Pokušaće da izazovu nacionalistička i separatistička osećanja i da unesu raskol u rusko društvo. Takođe, Zapad planira da pojača informacioni pritisak na Rusiju, „kako bi narušio ruske duhovne, moralne, kulturne i istorijske vrednosti koje predstavljaju osnovu državnosti, i smanjio osećaj nacionalnog identiteta Rusa“.

Na smenu vlasti u Rusiji usmerena je i sva politika antiruskih sankcija. Sve te sankcije imaju za cilj da izazovu nezadovoljstvo kod Rusa vlašću i konkretno — Putinom. Drugim rečima, cilj takvih akcija je da uzdrmaju Rusiju iznutra.

Američki stratezi razvijaju političke tehnologije kojima pokušavaju da ubede Ruse da su svi njihovi problemi i teškoće posledica „loših poteza“ Kremlja. U te svrhe SAD se koriste najrazličitijim tehnologijama, mehanizmima i instrumentima, mobilizuju se nevladine organizacije, mediji i blogosfera.

„Obojena revolucija je zapravo nasilna promena u političkom sistemu, zamaskirana protestima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here