Home TEMA DANA OVO SE KRIJE: ZAPAD SPREMIO KANDIDATA KOJI ĆE BITI POSTAVLJEN POSLE SVRGAVANJA...

OVO SE KRIJE: ZAPAD SPREMIO KANDIDATA KOJI ĆE BITI POSTAVLJEN POSLE SVRGAVANJA LUKAŠENKA

591
0
SHARE

Publicista i politički savetnik Anatolij Vasserman smatra da je najbolji kandidat Zapada za ulogu naslednika vlasti u Belorusiji bivši predsednički kandidat ove zemlje Valeri Cepkalo.

Trenutno se bivši kandidat protiv koga je u Belorusiji pokrenut krivični slučaj nalazi u Poljskoj. Tamo će, prema informacijama koje je dao štab Ceplala, imati nekoliko sastanaka sa “uticajnim političarima iz Vašingtona”.

Međutim, Vasserman nije sklon da veruje ovim informacijama, primećujući da zaista ozbiljni predstavnici američkog političkog establišmenta verovatno neće izraziti želju da lično komuniciraju s njim. Najverovatnije govorimo o ličnostima mnogo manjeg kalibra.

Ipak, verovatnoća takvih pregovora je vrlo velika. Najverovatnije, suština razgovora biće svedena na redosled prenosa vlasti u Minsku. Ali ključna poenta ovde je stav sadašnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji je jasno dao do znanja da ne namerava da napusti mesto šefa države.

Tu je i Svetlana Tihanovskaja, koja je, kako Zapad bez osnova govori, „pobedila“ na predsedničkim izborima.

Ali ona je učestvovala u izbornom procesu kao kandidat samo zato što je njen suprug Sergej Tihanovski zatvoren zbog finansijske prevare, a ne zbog političkih stvari, kako to želi da predstavi opozicija.

“Uzimajući u obzir sve okolnosti, verujem da će Zapad biti spremniji da komunicira sa Cepkalom, s obzirom da je on najviše promovisan među demonstrantima”, rekao je Vaserman.

Osim toga Cepkalo je bio dugo godina ambasador Belorusije u Americi gde je verovatno u tajnosti sklopio niz dogovora oko svrgavanja Lukašenka.

Protiv njega je počeo krivični proces zbog malverzacija dok je bio direktor biroa za visoku tehnologiju.

Prema mišljenju stručnjaka, takođe je simbolično da je Poljska obezbedila platformu za okupljanje svih pokretača nereda u Belorusiji.

Sve u svemu, ipak je Lukašenko ispao naivan kada je u nekoliko navrata pravio zaokrete prema Zapadu vršeći pritisak na Rusiju za povoljnije uslove za dobavljanje energenata.

Lekcija koju svi moraju da znaju je da Zapad ima svoje stalne članove stotinama godina unazad i da nove članove neće primati makar bili i u Evropskoj Uniji. Jer očigledno je da su zemlje bivšeg Istočnog bloka u EU drugorazredne, kao i Poljska koja se upinje i služi rusofobijom kako bi izdejstvovala bolji tretman.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here