Home TEMA DANA OVAKVU KRIZU JOŠ NISMO VIDELI! SVETSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: SLEDI NAM MRAČAN SCENARIO..

OVAKVU KRIZU JOŠ NISMO VIDELI! SVETSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: SLEDI NAM MRAČAN SCENARIO..

406
0
SHARE

Globalne krize snabdevanja naftom postojale su 1973-74, 1978-80. i 1990. godine i sve su bile izazvane događajima na Bliskom istoku, ali nikada nije bilo svetske gasne krize, kaže Robin M. Mils, izvršni direktor kompanije Kamar Energija i autor bestselera „Mit o naftnoj krizi“. 

On smatra da će se globalna gasna kriza „tek zakuvati“.

– Sada smo usred jedne (gasne krize), pri čemu nismo blizu početka njenog kraja, već verovatno blizu tačke njenog početka. Situacija će sigurno postati mnogo gora – naveo je Mils, prenosi u svom biltenu Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Kako kaže, globalne gasne krize ranije nije moglo biti, jer je tržište gasa globalizovano tek u poslednjoj deceniji. Cene gasa su u većem delu tog perioda u ključnim svetskim potrošačkim područjima bile istorijski niske.

Mils napominje da su investicije presušile i da je Holandija odlučila da zatvori svoje ogromno polje Groningen zbog zemljotresa izazvanih fraking metodom vađenja gasa, čime je ugašen ključni izvor fleksibilnog snabdevanja u Evropi.

Tri faktora

Takođe, kapacitet izvoza tečnog prirodnog gasa (TPG) snažno je rastao do 2020. godine, a pokretale su ga Australija, Rusija i SAD, što je bio rezultat ranije odobrenih projekata.

Tri faktora su, kako se navodi, preokrenula srednjoročni trend opadanja cena gasa. Prvi je bila odluka Pekinga iz 2017. da kao izvor grejanja domova i industrije, zameni ugalj gasom. Ove godine Kina je pretekla Japan kao prvi svetski uvoznik TPG-a.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Drugi faktor je bio velika potrošnja gasa zemalja širom sveta sa izlaskom iz pandemije koronavirusa. Cene TPG-a su beležile 2020. godine rekordno niske vrednosti tokom karantina zbog kovida-19, ali su se potom ponovo vratile na vrhunske vrednosti početkom 2021.

Treći faktor je ruski rat u Ukrajini, koji je već napregnutu situaciju na evropskom tržištu gasa dodatno zategao, navodi Mils. SAD i Velika Britanija su već zabranile uvoz gasa iz Rusije.

EU je, podseća se dalje, stavila ugalj pod zabranu, razmotriće i zaustavljanje kupovine nafte i pokušati da smanji upotrebu ruskog gasa za dve trećine do kraja ove godine, a potpuno pre 2030. godine.

Dok nafta i ugalj mogu da se preusmere ka drugim kupcima, gas se oslanja na fiksne cevovode. Tako se 83 odsto ruskog gasa izvozi gasovodima, a od toga 85 odsto je

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

usmereno ka Evropi. Planovi za slanje više gasa u Kinu biće dugotrajni, skupi i mnogo manje isplativi.

Skladištenje nije dovoljno

Novi ruski TPG projekti su, takođe, bili ključni deo očekivane buduće ponude. Oni će sada biti dugo odgađani zbog nedostatka pristupa finansijama i tehnologiji i izbegavanju kupaca da kupuju ruske energente.

Od početka rata dotok ruskog gasa u Evropu je, kako se navodi, zapravo povećan. Kontinent plaća oko 700 miliona dolara dnevno za rusku naftu, 400 miliona dolara za gas i 22 miliona dolara za ugalj.

Ako Brisel uvede potpuni embargo na ruski gas ili uvede poreze, carine ili depozitne račune kako bi smanjio priliv prihoda Rusiji, Kremlj će verovatno uzvratiti, prenosi AERS.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here