Home TEMA DANA OTKRIĆE NAPRAVILO POMETNJU U SVETU: NAREDNIH 6 MESECI BIĆE PRESUDNO ZA ČOVEČANSTVO..

OTKRIĆE NAPRAVILO POMETNJU U SVETU: NAREDNIH 6 MESECI BIĆE PRESUDNO ZA ČOVEČANSTVO..

941
0
SHARE

Prestupna 2020. godina donela je našoj civilizaciji mnogo problema ekonomske, klimatske i biomedicinske prirode. Nema sumnje da će čovečanstvo trpeti psledice toga.

Vrlo je zanimljivo znati dve stvari: konačnu cenu koja će se morati da plati za određene odluke i pravac razvoja svetske zajednice koji će preovladavati posle krize.

Profesor sa Kalifornijskog univerziteta Džared Dajamond već dugi niz godina sprovodi istraživanje na preseku disciplina kao što su geografija, biologija, fiziologija i sociologija.

Njegovo poslednje popularno naučno delo bilo je posvećeno tome kako se ljudi nose sa krizom i promenama, temeljno analizirajući najveće krize u različitim zemljama.

Profesor je u maju ove godine izrazio mišljenje o trenutnoj situaciji u svetu. Naučnik iz SAD-a identifikovao je tri osnovna uslova za prevazilaženje krize: prepoznati njeno postojanje, preuzeti odgovornost za donete odluke i koristiti najbolje prakse u kriznim situacijama.

Zanimljivo je da pod globalnom krizom on ne misli na pandemiju, već na kombinaciju pretnji po životnu sredinu i nedostatak resursa. Uveren je da je ovo ozbiljniji problem za čovečanstvo.

On kaže da COVID-19 može postati prilika za ujedinjenje zemalja radi rešavanja globalnih problema, svojevrsni centar ujedinjenja. To podrazumeva dve opcije za razvoj naše civilizacije:

Zemlje prepoznaju potrebu za „timskim radom“ i zajedno rade na strategiji za prevazilaženje globalne krize koristeći odgovarajuće najbolje prakse.

Nastavak “povlačenja konca” od strane pojedinih zemalja, uskraćujući važne informacije i tehnologije kako bi stekli prednost u odnosu na ostale.

Profesor kaže da će se u narednih šest meseci utvrditi buduća sudbina čovečanstva. Ako događaji počnu da se razvijaju prema drugom scenariju, dugoročno se sve može završiti vrlo loše.

© 2020 Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here