Home TEMA DANA NUKLEARNA BOMBA? MISTERIOZNA EKSPLOZIJA U BEJRUTU SVE PODSETILA NA BOMBARDOVANJE HIROŠIME (VIDEO)

NUKLEARNA BOMBA? MISTERIOZNA EKSPLOZIJA U BEJRUTU SVE PODSETILA NA BOMBARDOVANJE HIROŠIME (VIDEO)

928
0
SHARE

U eksploziji koja se dogodila u Bejrutu poginulo je najmanje 100 ljudi, a povređeno je više hiljada. Stravičan bljesak razorio je luku, a u prvih nekoliko sati nakon eksplozije pojavilo se više teorija o uzroku tragedije.

Prema rečima libanskog premijera, u skladištu u luci nalazile su se velike količine amonijum nitrata, te se pretpostavlj da da je on uzrok ovakve nesreće.

Zvanična verzija

Libanski zvaničnici veruju da je požar u jednom od skladišta luke ili radovi na održavanju koji uključuju zavarivanje, verovatno zapalio i oko 2.750 tona poljoprivrednog đubriva – amonijum nitrata.

Pomenuta hemikalija nalazila se u luci od 2014. godine nakon zaplene, a izveštaji libanskih medija sugerišu da su uslovi u skladištu bili daleko od optimalnih za održavanje đubriva koje može da postane isparljivo i da eksplodira.

Ubrzo nakon što se dogodila eksplozija, pojavila se fotografija koja navodno pokazuje radnike koji rade na zavarivanju vrata skladišta pored vreće od pola tone amonijum nitrata. Autentičnost fotografije nije utvrđena.

Iako je jak oksidant, amonijum nitrat ne može sam od sebe da se zapali i eksplodira. Treba ga kontaminirati, na primer, metalnim prahom, nakon čega postaje zapaljiv i eksplozivan. U ovom slučaju, sagorevanje amonijum nitrata može da ispušta smeđi dim sličan onom koji se vidi iz epicentra eksplozije u Bejrutu.

Druge verzije

Čak iako dokazi ukazuju na teoriju o amonijum nitratu, neki političari nude različita objašnjenja. Američki predsednik Donald Tramp trdio je da eksploziju možda izazvala nekakva bomba, nazivajući događaje od juče „strašnim napadom“. On je rekao da je svoje navode zasnovao na mišljenjima „nekih velikih generala“.

Mogućnost domaćeg nasilja takođe je izazvala pažnju nekih medija. „Njujork tajms“ je podsetio da je ta zemlja prošla kroz 15-godišnji građanski rat koji je okončan pre 30 godina i tvrdio da su strahovi od mogućeg povratka nasilja u porastu nakon eksplozije.

Jedna od prvih teorija koja se pojavila nakon eksplozije bila je krivica Izraela. Izrael je negirao navode, a oglasio se i Hezbolah koji tvrdi da do eksplozije nije došlo detonacijom njihovog oružja.

Takođe, brojne su teorije zavere u kojima se govori da je u Bejrutu došlo do nuklearne eksplozije, a glasine je podstakao sam gradonačelnik nazivajući eksploziju sličnom bombardovanju Hirošime. Zasad ne postoje nikakvi dokazi koji bi potkrepili tvrdnje da je bilo šta nuklearno eksplodiralo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here