Home TEMA DANA NOVI HAOS U BELORUSIJI: BAČEN MOLOTOVLJEV KOKTEL NA POLICIJSKA KOLA- U BRESTU...

NOVI HAOS U BELORUSIJI: BAČEN MOLOTOVLJEV KOKTEL NA POLICIJSKA KOLA- U BRESTU OTVORENA VATRA NA NAORUŽANE GRAĐANE (VIDEO)

672
0
SHARE

Policija u Brestu, na jugozapadu Belorusije, otvorila je danas vatru na naoružane građane koji su ih napali, saopštilo je belorusko Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Pucnjevi u vazduh nisu ih zaustavil. Da bi zaštitili život i zdravlje, policajci su otvorili vatru. Jedan od napadača je ranjen – navodi se u saopštenju.

Pored toga, neidentifikovana osoba bacila je molotovljev koktel na policijsko vozilo u području Bresta. U gradu Žodin, blizu Minska, automobil je naleteo na vojnika i pobegao sa mesta nesreće, prenosi TASS.

– U proteklih nekoliko dana dogodilo se pet incidenata u kojima su automobili namerno udarali policajce – saopštilo je ministarstvo.

Pored toga, jutros je bilo pokušaja blokiranja javnog prevoza u Minsku i drugim velikim gradovima u Belorusiji.

Belorusija je održala predsedničke izbore 9. avgusta, a nakon što su objavljeni rezultati prema kojima je sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio 80,08 odsto glasova, u Minsku i drugim gradovima rasplamsali su se masovni protesti, na kojima je došlo do sukoba sa policijom.

Jedna osoba je poginula kada je pokušala da baci neidentifikovanu eksplozivnu napravu na policajce, ali ona mu je eksplodirala u ruci.

Glavna rivalka Lukašenka Svetlana Tihanovska, koja je dobila 10,09 odsto glasova, pobegla je u Litvaniju.

Privedeno najmanje 6.000 ljudi, na stotine povređeno

Tokom tri noći protesta u Belorusiji privedeno je najmanje 6.000 ljudi a na stotine je povređeno, prenosi AP pozivajući se na zvanične podatke.

Beloruska policija je danas uhapsila u Minsku navodne koordinatore masovnih protesta.

Ministar: „Policija da ne dira novinare“

Ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev naložio je policiji da ne sprečava novinarima da izveštavaju sa neprijavljenih protesta.

– Moja principijelna pozicija je da se novinari ne diraju – navodi ministar u saopštenju, prenosi TASS.

Povodom vesti o uhapšenim novinarima koje kruže Internetom, ministar je rekao da su u većini slučajeva privedeni novinari pušteni.

– Razumemo da samo rade svoj posao – rekao je Karajev.

On je pozvao medijske predstavnike da se „ne izlažu riziku na nelegalnim uličnim protestima, gde ima ozbiljnih sukoba“.

Za petak je zakazan ministarski sastanak šefova diplomatije zemalja članica EU o sankcijama za Belorusiju nakon nedeljnih, osporavanih izbora i nasilnog gušenja demonstracija koje su organizovane tim povodom, saopštio je danas jedan švedski diplomata, prenosi Rojters.

Pogledajte video:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here