Home TEMA DANA „NOVA VLAST U CRNOJ GORI IDE TANKOM LINIJOM PROPASTI: AKO HITNO NE...

„NOVA VLAST U CRNOJ GORI IDE TANKOM LINIJOM PROPASTI: AKO HITNO NE POSTIGNU DOGOVOR- MILO SE VRAĆA NA VLAST!“

382
0
SHARE

Vukadinović kaže da ga sitaucija u Crnoj Gori podseća na onu u Srbiji 2000. godine  unutar DOS-a i sukob DS i DSS-a, s tom razlikom što će za razliku od tada razvlašćenog SPS-a Đukanović u Crnoj Gori biti na mestu predsednika još dve godine, a DPS se nije osuo i dalje je najjača stranka u Crnoj Gori.

Milo se neće predati

Niko se u Crnoj Gori, dodaje on, ne može ponašati kao da čvrsto drži kormilo vlasti i da je samo pitanje kako podeliti tu vlast između sebe. Kratko rečeno, Đukanović nije gotov i

neće se predati i iskoristiće svaku šansu koju mu oni budu pružili. Zato smatra važnim što je učinjen prvi korak, što su počeli međusobno da razgovaraju.

„Ovi razgovori i sastanci kojih je već bilo prethodnih dana unutar vladajuće većine mogli bi da budu nagoveštaj drugačijeg pristupa i toga su svesni i oni sami i u Frontu i u okruženju Krivokapića, ali i ostali koji čine vladajuću većinu. Demokratski front se ne može tretirati kao da nije deo vladajuće većine, ali ni Front ne sme da se ponaša kao da nije deo vladajuće većine“, ističe Vukadinović.

To je, kaže, neophodno ako ne žele da omoguće povratak Đukanovića i bez obzira na zamerke koje imaju jedni prema drugima moraju maksimalno konstruktivno i kooperativno da postupaju.

Vlast svesna opasnosti

Naš sagovornik je uveren da ako ne izvuku pouke postoji realna opasnost da do povratka DPS-a dođe. U tom svetlu, kaže, vidi i reteriranje premijera Krivokapića, da je ipak spreman da razgovara i o rekonstrukciji vlade i o nekim konkretnim ponudama čelnicima DF-a.

Isto tako se, dodaje, nada da će doći i do promene tona i nastupa i čelnika Fronta koji su se u prethodnim danima i mesecima prema vladi odnosili kritikujući je žešće i od samog Đukanovića. Dogovora bi, smatra, moralo da bude.

„Moralo bi da bude neke vrste kompromisa kojim bi vlada evoluirala u neku polueksperttsku, polupolitičku vladu sa uključivanjem pojedinih čelnika DF, uz dogovor o utvrđenom setu prioritetnih zakona koje treba uputiti skupštini.

Neprihvatljivo je da se Front ponašao kao najljuća opozicija ovoj vladi, što je na neki način kažnjeno na izborima u Nikšiću sa onih 11 procenata glasova manje koje su imali nego u avgustu prošle godine“, ističe Vukadinović.

Sagovornik Sputnjika, međutim, ukazuje i na problematično ponašanje druge strane koje mora da bude prevaziđeno:

„Ni premijer Krivokapić i njegovo okruženje i ostali lideri u vlasti, Abazović, Bečić, ne mogu da nastupaju tako kao da Front ne postoji, kao da nije deo vladajuće skupštinske većine.

On to jeste, ali se do sada oni nisu tako ponašali, niti su ih ovi drugi tako tretirali kao deo većine. To se dakle, mora promeniti i sa jedne i sa druge strane. Mislim da će to biti najverovatniji pravac kompromisa  promena odnosa DF prema vladi i da ostali moraju uvažiti činjenicu da DF čini kostur te vladajuće većine“.

Krivokapićeva partija

Na pitanje šta će se desiti ako se Krivokapić odluči na osnivanje partije, što je ovih dana takoreći najavio, izjavivši da je to u ovim okolnostima logično pitanje, Vukadinović smatra da na to ne treba gledati kao na senzaciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here